Firea pisicii sau educatia?
In primul rand trebuie stabilit daca pisica musca ocazional sau in mod obisnuit. Daca inca din copilarie confunda joaca cu lupta, atunci trebuie trasata o linie clara, prin educatie, intre cele doua. Daca musca doar atunci cand vrea sa fie lasata in pace, atunci lasati-i spatiu. Pisicile vor teritoriul lor unde sa nu fie deranjate de nimeni. Sub nici o forma nu o deranjati atunci cand doarme. Va fi stresata si prost dispusa tot restul zilei. Din punctul de vedere al somnului, trebuie stiut ca multe pisici au un orar de somn diferit de al omului, ele dormind ziua si fiind active noaptea.
Lipsa de atentie declanseaza atacurile
Uneori pisicile ataca si pentru ca nu li se da suficienta atentie. Din pacate, obisnuite sa vaneze, isi vor face o ocupatie din a sari la picioarele dumneavoastra. In astfel de cazuri aruncati-i o minge. Nu va sti sa o aduca si inapoi, dar o va vana si se va lupta cu ea, consumandu-si surplusul de energie.
Daca a inceput sa fie agresiva doar de o perioada de timp incoace, verificati care sunt factorii care s-au schimbat si care au generat agresivitatea. Poate fi vorba de schimbarea mediului(de exemplu, atunci cand mutati mobila), o alta pisica sau chiar un nou membru al familiei. Multe pisici nu sunt bucuroase de musafiri.
Daca nu exista schimbari vizibile, mergeti cu ea la veterinar. Pisica ar putea avea o problema interna, multe pisici devenind violente atunci cand ceva le deranjeaza sau le provoaca durere.
Cum sa reactionati la o pisica agresiva?
Inainte de toate trebuie sa va reamintiti ca pisica a fost si ea un animal salbatic. Este mult mai greu de dresat decat un caine si, desi traieste in casa dumnevoastra, are nevoie de spatiul ei in care sa nu fie deranjata.
Daca v-a prins cu gherutele sau cu dintisorii nu trageti de mana pentru ca va veti rani si mai tare. Mai ales daca prinde din joaca, va va da drumul in cateva secunde. Ca si la caini, atunci cand va prinde cu dintii de degete, indesati-i degetele in gura. Senzatia fiind foarte neplacuta pentru pisica, aceasta va ceda. Daca va musca spuneti au! suficient de tare explicandu-i ca va doare si pisica va ceda.
Multe pisici empatizeaza cu stapanul. Daca sunteti stresat si pisica va fi stresata. Asadar pisica se calmeaza daca si dumneavoastra sunteti calm, dar ferm. Atentie si la limbajul corpului. Daca aratati ca va este frica pisica va deveni si mai violenta.
Un semn ca va musca pentru a cere atentie, este ca dupa ce ati zis au! incepe sa va linga. In acest caz aruncati-i o minge si jucati-va cu ea. De asemenea, folosirea jucariilor pentru a va juca cu pisica reduce riscul de a va musca de maini.
Atentie la gehrute si dinti
Pentru situatiile in care este foarte agresiva, folositi un sprei cu apa pentru a o indeparta. Nu bateti pisica! Atentie la semnele unei iminente agresiuni. Cand pisica bate din coada inseamna ca trebuie sa o lasati in pace. Nu insistati sa o mangaiati daca nu vrea. Daca se zbarleste, e bine sa aveti spreiul cu apa la indemana.
O alta metoda de a calma o pisica este castrarea. Dupa castrare cele mai multe pisici devin apatice si dorm toata ziua. Atentie, au fost si cazuri in care pisicile au devenit agresive dupa castrare.
Exista si medicamente pentru starile de anxietate avansata ale pisicii, care genereaza gresiune, asa ca nu ezitati sa cereti sfatul unui doctor veterinar.
Nu uitati sa o recompensati atunci cand se calmeaza.