Lavajul gastric este un termen medical care face referire la o procedura de „evacuare a stomacului”. Aceasta consta in plasarea unui tub la nivelul cavitatii bucale, tub care va trece prin esofag pana in stomac, astfel incat continutul gastric sa poata fi evacuat la exterior. In general, apa este pompata in interiorul stomacului cu rolul de a-l curata (spala).
Aceasta tehnica de testare poate fi utilizata pentru a decomprima un stomac destins din cauza unei dilatatii postprandiale (in special la cainii lacomi) sau din cauza unei balonari (aparute in urma torsionarii stomacului). De asemenea, aceasta procedura este frecvent utilizata pentru a evacua continutul stomacal dupa ingestia unui corp sau al unei substante toxice. Astfel, eliminandu-se toxinele de la nivelul stomacului se previne absorbtia ulterioara a acestora si, in consecinta, potentialele lor efecte nocive.
Cum se efectueaza un lavaj gastric?
Dupa ce animalutul este pus sub anestezie generala, un tub endotraheal (de intubatie) este plasat in trahee. De regula, lavajul gastric este realizat prin introducerea atenta si delicata a unui tub flexibil din material de plastic la nivelul cavitatii bucale, prin esofag pana in stomac.
O mica pompa manuala este adesea utilizata pentru a facilita pomparea apei in stomac dupa care continutului stomacal i se permite sa iasa retrograd din stomac – prin intermediul tubului – si apoi din organism. Aceasta procedura de „evacuare” sau de „spalare” a stomacului este repetata de cateva ori, de regula, pana cand toate alimentele si toxinele sunt inlaturate (atunci cand apa iese curata la exterior).
Ocazional, din fluidul evacuat din stomac se pot efectua diferite analize. In multe cazuri, poate fi destul de dificil de determinat componentele continutului stomacal, iar analizele de laborator pot fi costisitoare si de cele mai multe ori irosesc un timp pretios.
Lavajul gastric este dureros?
Avand in vedere ca procedura se efectueaza sub anestezie, lavajul gastric nu este insotit de durere. Nu este necesara efectuarea vreunei incizii, astfel ca nu exista nici o durere dupa terminarea procedurii. Un oarecare disconfort poate aparea din cauza plasarii temporare a tubului de intubatie, dar intensitatea acestuia variaza de la un individ la altul.
Sunt necesare sedarea sau anestezierea pacientului?
Anestezia generala este necesara pentru efectuarea lavajului gastric. Aceasta va induce o stare de inconstienta a animalutului, o relaxare musculara si va controla in totalitate durerea. Animalutul poate primi un medicament analgezic-sedativ inainte de administrarea anestezicului propriu-zis pentru a-l ajuta sa se relaxeze, o cantitate redusa de anestezic intravenos pentru a-i permite medicului veterinar sa plaseze un tub de intubatie in trahee si mai apoi anestezicul gazos (anestezie inhalatorie).
Daca vedeti ca animalutul are probleme stomacale sau ca a inghitit ori inhalat substante toxice, nu ezitati sa il duceti la veterinar, poate are nevoie de un lavaj gastric, care ii va reda sanatatea si starea de bine.