Probabil ca ati auzit peste tot ca e bine sa ii dai catelului sa manance numai mancare special facuta pentru el si cumparata din comert pe bani grei, altfel se vor intampla numai lucruri rele. Pare o minciuna promovata de companiile care vand mancare pentru caini, asa este? Adevarul este ca lui Grivei ii place la nebunie sa primeasca din cand in cand si osul care ramane dupa masa, daca aveti friptura - cum explici asta?
Adevarul este ca fiecare stapan are propria idee despre cum trebuie sa isi ingrijeasca animalul: unii ii dau numai mancare din comert, iar altii gatesc pentru ei si pentru familie, iar cainele mananca aceeasi mancare. Nu am vazut vreun caine care sa se imbolnaveasca nici intr-un caz, nici in altul - singurele probleme apar atunci cand mancarea este expirata sau cumparata fara a citi eticheta.
Fructe si legume cu masura
Insa de multe ori stapanii nu stiu ca exista anumite ingrediente din care catelul nu trebuie nici sa guste. In genere, un catel inteligent va sti exact ce e bun de mancat si ce nu. Spre exemplu, Grivei nu va manca niciodata fructe, nici daca il rogi. Va manca legume, spre exemplu, insa numai daca sunt gatite. Unele alimente ii pot "pacali" simturile si poate ajunge sa aiba probleme mari cu stomacul.
Spre exemplu, daca ii dai sa manance paine (si ii place, spre deosebire de multi catei mofturosi, care nu se inteleg decat cu carnea fiarta) e bine sa te feresti de specialitati precum paine cu orz, ovaz, soia si altele. Acestea nu fac parte din dieta catelului, in mod normal. Porumbul e o alta mancare ce trebuie evitata, poate cauza alergii la caini.
Coloranti, conservanti, arome
Cand ii cumperi mancare din comert, e bine sa te uiti pe ingrediente: pe pachet trebuie sa fie specificat exact ce fel de carne este folosita si ce fel de alte ingrediente. Nu e de mirare, o parte din ingredientele care nu trebuie sa se regaseasca in mancarea cainelui sunt acelea care dauneaza si omului si de care ne ferim cat putem. Trebuie sa evitam pe cat posibil colorantii (in special galbenul) si aromele, dar si conservantii (BHT, BHA sunt interzisi deja in multe tari). Daca mancarea contine putina sare sau uleiuri minerale, acest lucru nu face rau cainelui.
Dulciuri, ciocolata si... cosmetice?
Indulcitorii sunt o alta catgorie de ingrediente ce nu trebuie sa se gaseasca in mancarea cainelui. Chiar daca pentru noi ciocolata si prajiturile sunt delicioase, e bine sa le tineti departe de catei, pentru ca se pot imbolnavi. Sigur, exista intotdeauna catei care fac exceptie de la regula si s-au obisnuit cu cele mai ciudate diete: am cunoscut un dachshund care a devorat toata crema de maini si de fata a stapanei fara sa pateasca nimic, ba dimpotriva incerca sa deschida si cutia cu farduri, sa vada ce gust au. Astfel de cazuri se intalnesc si par amuzante, insa este bine sa nu lasam catelul sa consume produse care ii pot face rau.