Va trece un timp pana la aparitia simptomelor
Cateii care au boala Lyme pot avea numeroase semne si simptome specifice bolii, iar acestea pot aparea la cateva zile dupa infectie sau chiar la saptamani sau luni distanta. Unii catei nu prezinta niciun simptom specific bolii. Semnele bolii depind de progresul infectiei in organismul animalului de companie. Stapanii micilor patrupede ar trebui sa fie atenti la:
- febra;
- dureri si umflaturi articulare;
- schiopatat sau arcuirea anormala a spatelui;
- pierderea poftei de mancare;
- letargie;
- schimbari neobisnuite ale comportamentului;
- umflarea nodulilor limfatici in apropierea zonei muscaturii;
- rar, afectiuni ale rinichilor care pot duce la diaree, varsaturi, cresterea volumului de urina si pierderea in greutate.
Exista teste care pot depista boala Lyme
Boala Lyme poate fi dificil de diagnosticat la caini. Totusi, veterinarul poate realiza teste pentru a confirma infectia. Acest lucru se realizeaza prin testarea sangelui pentru a vedea daca acesta contine anticorpi specifici bacteriei ce provoaca boala Lyme. Daca medicul crede ca infectia a ajuns la nivelul rinichilor, poate recomanda teste suplimentare pentru a vedea daca exista probleme renale.
Boala Lyme la catei poate fi prevenita
Cea mai buna modalitate de a-ti proteja animalutul de Lyme este sa iti iei masuri preventive, pentru a reduce riscul de a contracta boala. Chiar si pe sfarsitul verii este important sa stii ca atat animalele de companie, cat si oamenii au un risc mai mare de a face boala. De aceea este important sa:
- folosesti produse de prevenire a capuselor, insa doar dupa o discutie cu veterinarul, deoarece anumite creme sau spray-uri nu se potrivesc tuturor raselor de caini;
- vorbesti cu veterinarul pentru a decide daca este sau nu recomandat sa iti vaccinezi cainele impotriva bolii Lyme. Acest lucru depinde de zona in care locuiesti (de exemplu, zonele cu iarba mare si umezeala constituie medii prielnice pentru capuse), stilul de viata al catelului si starea sa de sanatate;
- eviti zonele in care se gasesc capusele – zonele ierboase, cu resturi de lemn sau cu mlastini favorizeaza aparitia si inmultirea capuselor. Este recomandata evitarea acestora mai ales la sfarsitul primaverii, cand capusele tinere sunt mai active;
- verifici de muscaturi catelul imediat ce ai ajuns in casa – dupa atasarea de piele, capusa poate transmite boala in 24-36 de ore. Capusele nu zboara, doar se tarasc sau sar, deci picioarele si burta catelului sunt mai vulnerabile decat alte zone. Daca observi o capusa atasata de pielea patrupedului tau, foloseste o penseta si trage-o usor pentru a evita raspandirea bacteriilor. In urmatoarele saptamani va trebui sa monitorizezi cu atentie simtomele animalului de companie pentru a fi sigur ca nu a fost infectat;
- cureti gradina de resturi si de iarba inalta, daca stai la casa.
De asemenea, exista un vaccin care previne boala Lyme, insa nu este recomandat tuturor raselor de caini. Vorbeste cu veterinarul pentru a te asigura ca vaccinul este sigur pentru animalul tau de companie. De exemplu, cateii si cainii varstnici au sistemul imunitar mai slabit, astfel ca este posibil sa aiba probleme in eliminarea infectiei. Mai mult, rase precum golden retriever, labrador sau ciobanescul de Shetland au un risc mai mare de infectie fata de alte rase. Daca doctorul isi da OK-ul, vaccinarea se face in momentul consultului, iar apoi este nevoie de o doza suplimentara dupa 2-4 saptamani; ulterior, va fi nevoie de cate un vaccin in fiecare an.
Boala Lyme poate afecta sanatatea puiului tau patruped, putand duce la complicatii renale grave. De aceea, cea mai buna modalitate a avea grija de el este sa previi infectia. Evita zonele ierboase inalte sau ariile cu o populatie mare de capuse. Daca totusi nu ai de ales si trebuie sa mergi in astfel de zone alaturi de catelul tau, este recomandat ca dupa fiecare plimbare sa il verifici de muscaturi de capusa.
Sursa foto: Shutterstock