Cele mai frecvente cauze pentru scaun cu sange la caini

calendar_month 06 Apr 2012, 00:00
Scaun cu sange rosu: Hematochezie
Ranile rectale sunt cea mai des intalnita cauza care provoaca aparitia unui scaun cu sange pentru patrupede. Verifica cu atentie zona rectala a cainelui, daca observi rani sau taieturi in piele, nu ai motive de ingrijorare. O alta cauza raspandita este infectia cu viermi intestinali, ce apare atunci cand cainele nu a primit la timp tratamentul de deparazitare interna.
Constipatia sau eliminarea de obiecte ascutite este un alt motiv ce duce adesea la aparitia de scaun cu sange. Cand cainele are scaunul cu consistenta tare sau cand a ingerat obiecte ascutite, hematochezia este de obicei usoara si temporara.
Boala intalnita mai des la catelusi decat la adulti, Parvo afecteaza in general speciile de caini cu blana inchisa la culoare, iar simptomele includ, pe langa scaun cu sange, varsaturi, letargie si pierderea apetitului.
Gastro-enterita hemoragica este o alta afectiune care se manifesta prin pierderile de sange pe cale rectala, ce poate necesita tratamente intravenoase si orale.
Coagulopatiile, afectiunile datorate defectelor de coagulare a sangelui, sunt o alta cauza ce poate provoca scaun cu sange. Chiar si cand cainele nu sufera de boli grave ca hemofilia si tromocitopenia, aceleasi simptome pot fi provocate si de ingerarea otravurilor pentru sobolani.
Scaun cu sange negru: Melena
Ingerarea sangelui este cel mai simplu motiv pentru care patrupedul prezinta sange negru, digerat, in scaun. Lingerea ranilor duce adesea la scaun cu sange negru pentru o zi sau doua.
Complicatiile post-operatorii sunt o alta cauza frecventa pentru aparitia sangelui in scaun si sunt un motiv de alarma. Este important sa contactezi veterinarul imediat dupa ce observi scaunul de o culoare foarte inchisa, daca patrupedul a suferit recent o interventie chururgicala: poate fi un semn al unei hemoragii interne.
Unele tratamente medicamentoase, aspirina sau antiinflamatoarele ce nu contin steroizi, pot provoca ulcere pentru caine la nivelul stomacului sau esofagului, afectiuni ce duce la aparitia sangelui negru in scaun.
Polipii, tumorile si cancerul sunt cele mai des intalnite motive ce duc la aparitia de melena la oameni si pot avea acelasi efect si asupra cainilor. Daca simptomele persista, consulta un medic veterinar.
Cand patrupedul prezinta mai multe zile la rand scaun cu sange, nu pare sa fie constipat si nu prezinta rani in zona rectala, va fi necesar sa iei o proba din scaun pentru ca veterinarul sa o poata analiza inainte de a pune diagnosticul. Este recomandat ca probele de materii fecale sa fie cat mai proaspete: dupa 12 ore de la recoltare rezultatele nu mai au aceeasi acuratete.
Sursa foto: Femia.pl, Poopingpets.com, Kingstonist.com
Pet Vet
Leucemia virala feline este o boala virala a pisicilor domestice care reduce drastic functia imuna si cauzeaza unele tipuri de cancer. Este cauzata de...
Noutati
Quiz
In acest Quiz vei afla daca animalul tau te iubeste mult de tot sau daca tie ti se pare ca te adora.
Sondaj