Cainilor nu le plac masinile. Asta e clar. Latra la ele cand trec in viteza, se supara pentru ca le invadeaza teritoriul si uneori nu vor in ruptul capului sa se urce in ele. Insa sunt momente in care catelul trebuie transportat cu masina, iar calatoria poate da mari batai de cap stapanului, care trebuie sa fie bine pregatit pentru o astfel de aventura.
Intotdeauna va fi mai comod sa calatoresti cu trenul, caz in care catelul poate fi tinut intr-un compartiment special pentru animale. Transportul unui animal cu masina personala sau cu autobuzul, spre exemplu, poate fi extrem de stresant. Atunci cand se afla langa straini, este obligatoriu pentru catei (mai putin cei de buzunar) sa poarte botnita, indiferent cat de cuminti sunt. Catelul va fi stresat cand vede in jurul sau agitatie, poate sa aiba rau de masina sau poate sa se adapteze foarte greu la noul mediu, odata ajuns la destinatie.
Este esential ca atunci cand transportati animalul sa aveti la indemana o serie de medicamente care pot fi de ajutor in situatii neplacute. Antispasticele precum no-spa, analgezicele sau antisepticele (iodul, spre exemplu) nu trebuie sa lipseasca din trusa de prim-ajutor. O doza de sedative poate sa calmeze usor un caine extrem de nervos, cu mentiunea ca trebuie avuta in vedere dozarea corecta, in functie de talia catelului. Daca animalul are rau de masina si tineti foarte mult sa aveti scaune la masina curate, puteti gasi la farmacie medicamente eficiente pentru aceste stari, care se iau inainte de calatorie.
E bine sa nu hraniti cainele cu cel putin trei ore inainte de calatorie, iar in timpul transportului trebuie sa aveti grija sa ii puneti zgarda cu informatiile de identificare: asta in caz ca o zbugheste cand nu te astepti, la sfarsitul calatoriei. In mod evident, cel mai sigur mod in care poti transporta un catel este intr-un container special, insa calatoria cu masina nu permite intotdeauna acest lucru. Pentru caini mai mici, poti gasi la orice pet-shop un container in care sa il tii.
Atunci cand calatoresti cu catelul in alta tara, trebuie sa te interesezi care sunt prevederile legale din ambele tari, in ceea ce priveste transportul animalelor. In genere, este nevoie ca animalele sa fie vaccinate impotriva rabiei cu cel mult o luna inaintea calatoriei. Animalul trebuie sa fie recent deparazitat si curat.
Nu uitati sa luati mereu si jucaria preferata a catelului, care poate transforma o zi stresanta intr-una extrem de frumoasa.