animale.ro  »  Caini  »  Info Caini  »  Cum combati cresterea in greutate a cainelui in timpul iernii

Cum combati cresterea in greutate a cainelui in timpul iernii

1/1822
calendar_month 25 Nov 2013, 00:00
Reducerea activitatii fizice, incetinirea metabolismului si consumul de alimente grase si grele sunt cativa dintre factorii care favorizeaza acumularea de kilograme in plus pe durata sezonului rece. Exista totusi cateva masuri care pot fi luate pentru a preveni sau combate, dupa caz, cresterea in greutate a animalului de companie.

Cresterea in greutate a animalului de companie pe durata sezonului rece nu este doar un mit: conform unui studiu al Asociatiei pentru Prevenirea Obezitatii Animalelor de Companie (APOP) din SUA, in perioada 1 octombrie - 28 februarie, cainii se ingrasa, in medie, cu 150 g.

Cantitatea nu pare mare, la prima vedere, insa este important sa tii cont de faptul ca cresterea in greutate se contabilizeaza diferit in cazul animalelor de companie. Spre exemplu, la caini, fiecare 500 g acumulate in plus echivaleaza cu pana la 3 kg castigate de om!

De ce este importanta prevenirea cresterii in greutate

La fel ca in cazul oamenilor, acumularii de kilograme in exces la animalele de companie i se asociaza o varietate de probleme de sanatate, de la boli cardiovasculare la boli renale, artrita si diabet.

Asadar, devine esentiala prevenirea cresterii in greutate in timpul iernii sau combaterea sa rapida, printr-o serie de metode usor de pus in practica:

1. Consulta medicul veterinar

Ideal inainte de instalarea iernii, este indicata o vizita la cabinetul medicului veterinar. Specialistul iti va putea recomanda o dieta adecvata pentru cainele tau care sa previna acumularea de kilograme in exces, in functie de greutatea actuala, varsta, nivelul de activitate, starea de sanatate etc.

In contextul ajustarii alimentatiei in sezonul rece, pentru a preveni acumularea de kilograme in exces, este important sa eviti si sa ii oferi cainelui gustari de tipul celor care se regasesc pe masa de sarbatori.

2. Mentine un nivel moderat de activitate fizica

Este firesc ca, in sezonul rece, plimbarile zilnice cu cainele sa devina mai scurte si mai putin intense decat in restul anului. Insa nu redu intr-atat de mult nivelul de activitate fizica al animalului de companie incat sa favorizezi acumularea de kilograme.

Retine ca metabolismul cainelui incetineste in timpul iernii, astfel ca o sesiune strasnica de alergare pe zi - chiar si prin nameti - ii este mai mult decat necesara pentru a-si mentine vitalitatea, energia si supletea.

3. Contureaza un program de intretinere

Cainele tau este deja supraponderal? In acest caz, este esential sa te asiguri ca nu va mai castiga in greutate in aceasta iarna. Sezonul rece nu este o perioada propice pentru a-i impune animalului de companie o dieta si un program de activitati fizice care sa contribuie la scaderea in greutate. De aceea, pana la sosirea primaverii, scopul tau trebuie sa fie acela de a-i mentine greutatea actuala.

In acest sens, pune in aplicare recomandarile de mai sus - consultul veterinar, dieta adecvata si un nivel moderat de miscare - care iti vor ajuta cainele sunt nu mai acumuleze kilograme in plus.

Recomandari

 

Pet Vet

Leptospiroza este o boala infectioasa care poate afecta cainii si alte animale (inclusiv oamenii) cauzata de multiple tulpini al bacteriei in forma de...

 
 
 
 
 
 

Quiz

In acest Quiz vei afla daca animalul tau te iubeste mult de tot sau daca tie ti se pare ca te adora.

 
Sondaj
Rasa ta preferata este...