Reproducerea la Ancistrus, pestele algivor
1/1292
label Info Pesti autorenew 24 Apr 2013, 00:00
Achizitionati adesea pentru faptul ca se hranesc in principal cu alge, avand astfel un rol de peste sanitar, Ancistrus sunt pesti teritoriali, care devin agresivi in perioada de reproducere. In general, masculii ataca alti masculi, dar pot rani si femela atunci cand este de dimensiuni mici.

Pentru a avea succes, acvaristii incepatori sunt sfatuiti sa achizitioneze femela si masculul de la acelasi crescator, pentru a se asigura ca fac parte din aceeasi varietate a speciei. Unii pesti Ancistrus pot fi imprecheati si in acvarii mici, dar se recomanda in general un acvariu de minim 75 l.

Reproducerea pestilor in acvariu: Sfaturi pentru incepatori



Conditiile necesare pentru reproducerea la Ancistrus

In general, acvariul de reproducere poate fi adaptat mai bine la nevoile pestilor Ancistrus atunci cand nu are substrat. Pestii au insa nevoie de un cuib, care poate fi sub forma unei scorburi in lemn sau chiar o nuca de cocos cu o gaura mica.

Temperatura ideala pentru inmultirea acestor pesti algivori este intre 23-27 C, iar pH-ul apei cel mai bun este cel neutru sau usor acid, cu o valoare intre 6,5 si 7,0. Duritatea apei care ofera conditiile de reproducere cele mai bune este intre 4 si 10 dGH.

Apa curata este foarte importanta pentru Ancistrus, motiv pentru care se recomanda schimbarea ei in mod regular: fie 50% din volumul total odata pe saptamana, fie cate 25% de doua ori pe saptamana. Ancistrus nu reactioneaza insa bine daca schimbarile de apa au loc o data la fiecare doua zile. Atunci cand temperatura apei scade usor, cu 2-3 grade la schimbarile regulate, sansele de reproducere sunt mai mari.

Intr-un acvariu de dimensiuni mici, combinatia ideala este de un mascul de Ancistrus la doua sau mai multe femele. Atunci cand are la dispozitie mai multe femele, pestele se va imperechea cu toate.

Hrana recomandata pentru pestii sanitari pentru reproducere include legume proaspete, inclusiv castravete, dovlecel si fasole verde, si poate si suplimentata si cu alge uscate.

Ingrijirea puilor de Ancistrus

De obicei, cand masculul si femela sunt la maturitate sexuala si au dimensiuni asemanatoare, reproducerea poate avea loc intre 2 si 8 saptamani de la momentul in care sunt introdusi in acelasi acvariu.

Ouale eclozeaza de obicei in 5 zile, dar dureaza 2-3 saptamani pana cand puietul iese din cuib. Cel mai important lucru de care au nevoie in acest stadiu este oxigenarea corecta a apei. Hranirea cu legume proaspete, inclusiv salata verde poate incepe dupa cateva zile.

Daca sunt hraniti cu o mancare cu continut ridicat de proteine mai devreme de 3-4 saptamani, puii pot muri subit. Schimbarea apei este si mai importanta dupa eclozare, deoarece puii de Ancistrus sunt foarte sensibili la nitrati, iar daca apa contine multe deseuri, vor manca mai putin si se vor dezvolta mai incet.

Instalarea de bureti la toate orificiile filtrelor este o alte necesitate, deoarece puii sunt sensibili la orice curent slab in apa pana cresc mai mult.

Sursa foto: poissons-exo.com, acuarioadictos.com, aquabase.org, planetcatfish.com

Quiz
Hasky sau Bichon

În acest quiz vei afla ce sa iti cumperi ori un huskz ori un mititel bichonel

Sondaj

Ce parere ai despre gradinile zoo?