A venit vara, caldura mare, mon cher!
Nu doar oamenii sunt afectati de vremea torida, ci si cainii. Imaginati-va cum v-ati simti daca ati avea pe voi o haina de blana cand afara sunt temperaturi de peste 40 de grade.
In aceasta perioada este foarte important sa aveti grija de cainele vostru deoarece si el sufera de cald.
In continuare va oferim cateva sfaturi despre cum il puteti ajuta pe companionul vostru sa faca fata cu brio zilelor toride.
Cainii cu blana lunga pot fi tunsi in timpul verii, dar nu trebuie indepartata toata blana deoarece are un rol important in tinerea caldurii la distanta. De asemenea, nu este bine sa il tundeti de tot pentru ca atunci exista riscul aparitiei arsurilor termice de la razele solare sau ale diverselor iritatii la nivelul pielii.
Caldura torida poate provoca un accident vascular cerebral sau chiar moartea cainelui.
Trebuie sa fiti atenti la primele semne ale hipertermiei la caini.
Acestea includ gafaire, salivare excesiva, gingiile si limba de o culoare rosu deschis, stare de oboseala, ochi inrositi, temperatura ridicata sau pierderea cunostintei.
In cazul in care prezinta aceste simptome cel mai bine ar fi sa va racoriti cainele prin diverse metode si sa il duceti la veterinar deoarece poate suferi de hipertermie.
Evitati sa duceti catelul afara intre orele 10-16, cand soarele este foarte puternic. In momentul in care iesiti cu el, indicat ar fi sa il plimbati pe spatiile verzi, nu pe asfalt deoarece poate fi supraincalzit, cainele putand suferi de arsuri pe labute. Exista in pet shop-uri"pantofi" pentru catei, care ii ajute sa nu se arda pe labute.
Apa, apa, foarte multa apa. Improspatati-o cat de des puteti. Cand iesiti cu animalutul la plimbare nu uitati sa luati cu voi o sticla cu apa rece si sa faceti pauze pentru a se hidrata. Cainii se deshidrateaza mai repede decat oamenii, deoarece au blana. Aveti grija sa nu aiba niciodata castronul de apa gol pentru ca va fi tentat sa bea apa din toaleta.
Daca plecati la plimbare cu masina si luati si catelul, nu il lasati sa stea in masina. Chiar daca ati parcat-o la umbra, interiorul masinii se incinge foarte repede. Cainele se incalzeste imediat, devine agitat, se deshidrateaza si poate avea o criza de hipertermie. Daca afara este prea cald, lasati cainele in casa, unde va fi protejat de razele solare si va sta confortabil.
Cea mai cumplita pedeapsa pentru un caine este sa stea inlantuit in curte in zilele toride. Daca trebuie neaparat sa stea afara, atunci macar puneti-i cusca la locuri umbrite.
In cazul in care locuiti la casa il puteti stropi cu furtunul sau ii puteti pune in curte o piscina gonflabila, unde sa poata inota. Nu lasati cainele afara, in caldura, toata ziua, ci luati-l in casa cu voi, unde se poate bucura de racoarea aerului conditionat.
Daca nu aveti posibilitatea de a il lasa sa inoate intr-o piscina gonflabila, atunci ii puteti face baie, insa nu foarte des.
Cel mai important pe perioada verii pentru caini este sa aiba in permanenta apa rece, sa stea in casa si sa nu iasa afara la orele pranzului.
Rase de caini care suporta mai greu caldura
Cele mai mari probleme pe timpul verii le au cainii supraponderali si cei batrani.
De asemenea sunt si rase care suporta mai greu caldura.
In general, rasele de cateii cu nasul carn - Boxer, Bulldog, Pug, Boston Terrier, Lhasa Apsosi Shih Tzu sunt mai sensibili si mai afectati de caldura decat alti catei. Aceste rase ar trebui sa fie tinute doar in casa si sa nu fie lasate afara pe perioada zilei. Trebuie sa isi petreaca ziua stand confortabil la umbra sau langa aerul conditionat.
Caldura este o pacoste pentru toata lumea, dar pentru caini este mai dificil deoarece ei nu se pot ajuta singuri. Asa ca nu va lasati animalutul sa sufere in aceste zile calduroase si creati-i toate conditiile pentru a putea fi sanatos si vioi in continuare!