Cum rezolvam problema cainilor fara stapan din Bucuresti
1/1520
label Info Caini autorenew 05 Sep 2013, 00:00
Ca de fiecare data cand este vorba de cainii strazii, exista doua tabere, pe care indraznim chiar sa le impartim in 3:

- cei care doresc uciderea cainilor de pe strazi, prin asa zisa "eutanasiere"

- cei care iubesc animalele, nu sunt de acord cu uciderea lor si militeaza pentru rezolvarea problemei, intr-un mod cerebral, cu solutii

- cei care iubesc animalele si actioneaza emotional, fiind ghidati doar de dragostea imensa pentru caini si care acuza pe toata lumea de nepasare si cruzime



Am folosit exprimarea "asa-zisa eutanasiere" deoarece Eutanasierea, (in limba greaca, "moarte buna") este o metoda de provocare a unei morti nedureroase pentru a curma o suferinta indelungata si grea. Ceea ce nu ar fi cazul pentru toti cainii de pe strazi. De fapt, in cazul lor este vorba despre ucidere in mod uman, daca "a ucide" poate fi privit ca un act uman. Insa pentru a inlatura impactul emotional pe care l-ar putea avea folosirea cuvantului "ucidere", s-a ales in mod tacit utilizarea termenului de "eutanasiere".

In mod normal, motivele care conduc la eutanasie pot fi: conditii si boli incurabile (si mai ales dureroase), lipsa de resurse financiare pentru a continua sprijinirea animalului sau procedurile de testare a laboratoarelor. Metodele de eutanasiere sunt astfel concepute incat sa provoace durere si suferinta minime, prin procedee rapide, nedureroase. Eutanasia este diferita de sacrificarea animalelor si de combaterea daunatorilor, care sunt efectuate cu alte scopuri, nu ca un act de mila si compasiune, desi, in unele cazuri, procedura este aceeasi.



In ceea ce priveste cainii fara stapan din Bucuresti, care au ajuns sa fie intr-un numar impresionant, insa deocamdata nestabilit clar (existand numai speculatii), situatia este destul de grava, mai ales cand se ajunge la tragedii precum cea a copilului de 4 ani ucis luni, in apropierea Lacului Tei din Capitala.

Cele in masura sa rezolve problema sunt de fapt autoritatile care, din pacate, arunca vina de o parte sau de alta a baricadei, in loc sa gaseasca si sa implementeze solutii reale, pertinente.

Potrivit infomaidanezi.blogspot.ro, exista urmatoarele posibile solutii:

1. Sterilizarea

Aceasta presupune prinderea, sterilizarea, vaccinarea, deparazitarea si repunerea in teritoriu a animalului respectiv. Ar fi o metoda eficienta numai in cazul in care ar fi dublata si de alte masuri, in mod principal daca se actioneaza concomitent pentru reducerea abandonului. Dureaza mai mult, insa este in concordanta cu politica Organizatiei Mondiale a Sanatatii in aceasta problema (WHO,1988); nu e nevoie de un ritm draconic, intrucat animalele reintroduse nu se mai inmultesc; este ieftina



2. Campaniile de adoptii.

Se dovedesc totusi ineficiente, numarul cainilor de pe strazi fiind in continua crestere, mai ales ca urmare a abandonurilor.

3. Eutanasia

Aceasta varianta presupune prinderea, sterilizarea, cazarea pentru 7 zile si uciderea in mod uman, daca animalul nu este luat in adoptie. Aceasta metoda ar fi foarte scumpa, greu de pus in practica si ineficienta, in conditiile in care abandonul ar continua.



Daca in acest moment din 10 pui ai unei femele, ajung la varsta adulta numai 2, cat sa inlocuiasca pe cei batrani sau bolnavi care mor, in momentul in care noi vom scoate din teritoriu, sa zicem 3 animale, in vederea eutanasiei sau a adoptiei sau a cazarii in adapost, din puii femelei noastre vor supravietui 5 pui intrucat resursele si teritoriul vor fi capabile sa-i sustina avand in vedere ca sunt mai putini actori in scena. (Daniels & Bekoff, 1989a; Boitani et al, 1995)

4. Cazarea in adaposturi.

Pe termen lung este metoda cea mai scumpa si ineficienta, pentru ca vor continua sa existe si sa se inmulteasca animalele abandonate, iar adaposturile vor fi pline.



Printre solutiile propuse in decursul acestor zile pe forumuri, bloguri sau site-uri de socializare se numara:

- sterilizarea in masa, inclusiv a animalelor din provincie, de unde provin cei mai multi pui abandonati

- organizarea la nivel de Capitala a unor grupuri de voluntari care sa se ocupe de strangerea si sterilizarea cainilor din cartiere, in mod special a celor agresivi (teritoriali in mod special) si cazarea lor in adaposturi

- amenajarea spatiilor verzi ingradite din zona blocurilor pentru cainii de cartier, astfel incat acestia sa nu poata iesi pe strada si sa fie ingrijiti de iubitorii de animale din zona

- realizarea unor echipe de voluntari care sa verifice incepand cu 1 ianuarie 2013 in ce masura proprietarii de caini si-au sterilizat si inregistrat patrupedele si sa aduca la cunostinta autoritatilor situatiile speciale

- educarea populatiei in sensul importantei sterilizarii si a eliminarii abandonului

Pe de alta parte, vine Primarul Capitalei, Sorin oprescu, si decide organizarea unui referendum local pe data de 29 septembrie pentru a se decide soarta maidanezilor: eutanasiere sau... nu stim sau ce. Cert este ca domnul prmar doreste sa faca "exact ce decide populaţia, pentru a afla parerea lor cu privire la problema câinilor maidanezi“. 



Cu toate acestea, inainte de a reactiona emotional, impulsiv, la ceea ce se intampla, cel mai bine are fi sa ne informam, fie ca suntem pro, fie ca suntem contra eutanasierii cainilor comunitari. Ar trebui sa stim, de exemplu, dupa cum se precizeaza pe infomaidanezi.blogspot.ro, ca:

1. Si tarile civilizate au animale fara stapan, iar daca noi nu i-am vazut in excursiile noastre, acest lucru s-a intamplat pentru ca:

- nu am vazut tot

- orasele respective au o politica de control a animalelor care nu numai ca este foarte buna, dar este aplicata cu consecventa de zeci de ani, astfel pastrand numarul acestor animale la minim



2. Tarile civilizate au scapat de cainii comunitari nu pentru ca i-au eutanasiat

In tarile Europei centrale, populatia de caini maidanezi este aproape inexistenta, iar legislatia cere ca orice caine fara valoare chinologica sa fie castrat sau se cere plata unei taxe de catre stapan, astfel ca autoritatile se ocupa doar de animale proaspat abandonate, si acelea destul de putine datorita castrarii animalelor cu stapan. In asemenea conditii, se purcede la internarea cainilor gasiti pe strada in adaposturi, tinerea lor pentru o perioada data in speranta revendicarii si eutanasierea in cazul in care nu se gasesc solutii alternative.

3. Studiile, destul de numeroase, arata ca aceste populatii de caini fara stapan sunt stabile si se supun acelorasi reguli de supravietuire ca si animalele din salbaticie. Ele depind pentru supravietuire de resursele disponibile, de factori climatici, boli si interactiunea cu omul, neavand niciun pradator natural. (Barnett & Rudd,1983; Beck,1973,1975;Bekoff,1979; Berman & Dunbar1983)

4. Pe o perioda de un an, o femela de talie medie face cam 20 de pui.

5. Pe parcursul unui an mor, in Bucuresti, mai mult de 300.000 de animale, pe cale naturala, fara interventia autoritatilor

6. Populatia de caini din orase este sustinuta si de numarul mare de caini abandonati, fie pui, fie adulti.



Problema cainilor fara stapani este una complexa, care starneste intrigi si controverse, dar care cu siguranta are rezolvare. Ramane ca si autoritatile sa o ia in serios si sa inceapa sa se ocupe in mod real de ea.

Foto: freerepublic.com, thehindu.com, best-pet.net, petapixel.com, commons.wikimedia.org, grandtourofthemiddlingsort.com

 

 

 

exact ce decide populaţia, pentru a află părerea lor cu privire la problema câinilor maidanezi“.

Citeste mai mult: adev.ro/mslukg

exact ce decide populaţia, pentru a află părerea lor cu privire la problema câinilor maidanezi“.

Citeste mai mult: adev.ro/mslukg

 

 

Quiz
Ce animal ti sar potrivi?

Fa acest test si vezi cu ce animal teai potrivi!!!

Sondaj

Influenta animalelor asupra copiilor