Care sunt semnele deshidratarii?
Cel mai des intalnit simptom al deshidratarii este pierderea elasticitatii pielii. Daca trageti usor de piele, aceasta nu revine imediat in pozitia initiala.
Un alt simptom alarmant este xerostomia. In acest caz gingiile isi pierd umiditatea si devin uscate si lipicioase. Saliva devine vascoasa si lipicioasa.
In cazul unei deshidratari avansate ochii se afunda in orbite, iar cainele poate ajunge pana la colaps insotit de soc.
Care sunt motivele deshidratarii?
1. Varsaturi si diaree persistente
2. Imposibilitatea de a inghiti fluide din cauza febrei si bolii
3. Insolatie
4. Cantitati insuficiente de fluide in dieta
Cum se trateaza deshidratarea?
Daca deshidratarea este moderata si cainele nu vomita, puteti trata cainele cu o solutie de electrolit, cu solutie Ringer lactat cu 5% dextroza in apa sau cu solutie Pedialyte. Trebuie administrata doza recomandata unui copil cu aceeasi greutate ca a cainelui. De asemenea, ii puteti administra Gatorade - 2 pana la 4 ml pentru fiecare pound din greutatea corporala a cainelui / ora (1 pana la 2 ml pentru fiecare kilogram din greutatea corporala a cainelui / ora). Pentru orice intrebari legate de dozare, luati legatura cu veterinarul dumneavoastra.
In cazul deshidratarii severe, cainele are nevoie de asistenta medicala imediata pentru administrarea intravenoasa de fluide cu scopul de a evita pierderile ulterioare de fluide si de a inlocui pierderea existenta.
In cazul unui caine cu varsaturi si diaree continue, puteti preveni deshidratarea administrandu-i acestuia solutii de electroliti pana la disparitia bolii.