Proprietarii de caini au uneori impresia ca prietenul cel mai bun le citeste gandurile. Cum stiu cateii, spre exemplu, sa faca prostii numai cand nu suntem atenti la ei? Conform unor cercetatori americani, cateii raspund foarte usor la atentia oamenilor si pot invata rapid ce inseamna comportamentul uman.
Un studiu publicat in revista "Learning & Behavior" arata cum cainii se ghideaza dupa anumite gesturi, dupa context si dupa experienta anterioara, pentru a "ghici" ce vrea stapanul.
Cercetatorii au efectuat doua experimente, pentru a compara performanta cainelui domestic, dar si a cainilor maidanezi si a lupilor in ceea ce priveste cersitul mancarii de la un om. S-au ales caini si lupi pentru a observa daca exista o diferenta intre specii, dar si caini din adaposturi sau caini domestici, pentru a observa diferentele in functie de mediul in care traiesc.
S-a constatat, pentru prima oara, ca lupii, ca si cainii domestici, sunt capabili sa fata diferenta dintre un om care este atent la ei si un om care nu ii observa si vor cere mancare de la cel care este atent. In plus, daca exerseaza, ambele specii dovedesc capacitatea de a-si imbunatati performantele.
Autorii mai arata ca si mediul in care cresc are o influenta asupra modului in care se comporta cainii. Un caine care a crescut intr-o casa cu un stapan, spre exemplu, este mai sensibil la stimulii vizuali care arata ca un om este atent la el. Cainii care sunt crescuti in adapost sau pe strada recunosc mai greu semnele care le arata daca un om ii observa sau nu, motiv pentru care mai greu reusesc sa il abordeze pentru a cere de mancare.
Potrivit cercetatorilor, rezultatele arata ca abilitatile cainilor de a urmari actiunile oamenilor sunt influentate de dorinta lor de a accepta oamenii in jur, dar si de posibilitatea de a le urmari miscarile. Modul in care li se atrage atentia, contextul in care se primesc comenzi, dar si experienta anterioara cu oamenii sunt extrem de importante.