animale.ro  »  Caini  »  Info Caini  »  Cum vindeci cainele de anxietate si tulburari compulsive

Cum vindeci cainele de anxietate si tulburari compulsive

1/1302
calendar_month 06 Dec 2012, 00:00
Tulburarile compulsive intalnite cel mai des la caini vizeaza alergarea in cerc, dupa coada, consumul de obiecte care nu sunt alimente, muscatul in gol, dar si latratul in exces.

Unii cainii care sufera de tulburari compulsive au si comportamente de automutilare: isi pot musca in mod daunator coada, isi pot smulge blana cu botul sau pot deveni violenti cu cei din jur.

Cel mai des, comportamentele compulsive incep intre varsta de 1 an si 3 ani si afecteaza mai des cainii care sufera de anxietate sau de alte probleme sociale, inclusiv cainii legati in curte care sunt apoi lasati singuri pentru perioade lungi de timp.

Cainii mananca uneori pietre. De ce?

Simptome

Anxietatea duce la numeroase tipuri de comportamente compulsive, care nu pot fi intrerupte decat prin piedici fizice.

Automutilarea poate fi recunoscuta dupa caderea blanii si chiar rani deschise provocate de caine. Zonele cele mai afectate sunt coada, labele din spate, dar si labele frontale. Alergatul in jurul cozii si fixatia pentru anumite jucarii sunt cele mai des intalnite tulburari.

Alte comportamente care pot deveni compulsive sunt perfect normale pentru caine in primii ani de viata, dar atunci cand animalul sufera cu adevarat, poate fi observata o scadere a dorintei de joaca si o atentie tot mai mare acordata comportamentelor repetitive.

Cauze

Dezvoltarea comportamentelor compulsive poate avea diferite cauze, care raman uneori necunoscute. Un mediu de viata foarte stresant este cauza intalnita cea mai des, alaturi de lista de socializare sau abuzul fizic pe care il sufera cainele in mod aleator.

In unele cazuri, tulburarile compulsive incep cu o afectiune fizica. Daca animalul a suferit o problema care l-a facut sa-si linga in mod repetat o parte a corpului, acest obicei poate continua si dupa vindecare si se transforma intr-un comportament compulsiv.Tratament

Daca patrupedul tau a fost diagnosticat cu o tulburare comportamentala de catre medicul veterinar, primul pas important este eliminarea factorilor de stres din mediul cainelui.

Pedepsele fizice aplicate atunci cand animalul repeta comportamentele nedorite agraveaza situatia, deoarece cresc anxietatea cainelui. Bandajele si gulerele speciale sunt recomandate doar atunci cand cainele isi pune cu adevarat in pericol sanatatea prin automutilare, deoarece pot fi un obstacol in tratament.

Cele doua optiuni recomandate de medicii veterinari includ un tratament medicamentos pentru reducerea anxietatii cainelui si terapiile comportamentale. Deoarece tulburarile compulsive se agraveaza in timp, este important ca animalul sa fie tratat cat mai repede, atunci cand se observa ca actiunile sale devin repetitive si cainele nu lasa pe nimeni sa-l intrerupa de la desfasurarea lor.

Pentru a se vindeca de anxietate si tulburari comportamentale, cainii au nevoie de o perioada lunga de timp. Efectele medicamentelor pot fi vazute uneori abia dupa cateva saptamani, iar primele rezultate implica scurtarea comportamentelor nedorite sau scaderea usoara a frecventei lor.

Cand observi inca de la inceput comportamentele nedorite, acorda mai multa atentie cainelui, mentine-l in forma si solicita-l mental cu jocuri pentru a preveni instalarea unor probleme mai grave.

Sursa foto: Dailymail.co.uk, Dogtrainers.co.il, Lovetoknow.com
Pet Vet

Epilepsia la caini este o afectiune cronica ce se manifesta prin atacuri repetate (convulsii, izbucniri). O criza de epilepsie este manifestarea clini...

 
 
 

Quiz

acest quiz te va lamurii ce tip de caine si ce rasa este mai potrivita pentru tine

 
Sondaj
Adapost