Ce ii scoate cu adevarat din minti pe vecini, de multe ori, este prostul obieci de a aduce aproape animale care nu prea au ce cauta in zonele urbane: cresterea gainilor, a ratelor sau a altor animale la oras este de multe ori o experienta neplacuta si pentru proprietar, dar si pentru animal, care este stresat de mediul care nu ii prieste.
Un numar mare de bucuresteni au norocul sa locuiasca la casa, in zonele in care nu s-au construit blocuri. Insa nici curtea nu te poate salva de reclamatiile vecinilor. Mirosul care vine din cotete, daca nu sunt curatate bine poate fi motiv de reclamatie la politie, iar autoritatile vor tinde sa dea castig de cauza victimei. De aceea, daca ai astfel de animale, e bine sa mentii mediul cat de curat posibil, pentru a evita certurile.
Un amator de porumberi calatori, spre exemplu, va fi blagoslovit de toti vecinii ale caror masini trebuie spalate in fiecare saptamana din cauza pasarilor sale dragi.
Uneori, unii "iubitori" de animale nu par sa inteleaga ce inseamna bunul-simt: oi, capre, vaci, porci, dar si magarusi sunt deseoriĀ motiv de disputa intre vecini. Astfel de animale nu au ce cauta daca langa tine ai vecini care sunt deranjati de aceste animale, indiferent daca le tii doar la tine in batatura.
Nu numai la case se duce "razboiul" intre proprietarii de animale de curte si vecini. Si pentru vecinii de la bloc, un catel prea zgomotos sau care lasa mizerie pe scara poate declansa adevarate scandaluri. Iresponsabilitatea unora cand vine vorba de animale duce la situatii tragi-comice, ca atunci cand copiii vecinului de la trei elibereaza hamsterii familiei pe scara de bloc, iar cel de la patru a lasat pisica sa iasa singura afara.
Cea mai buna idee este sa nu lasi animalul sa iasa din cusca sa (in cazul in care este un animal mic) si sa ai grija ca acesta sa nu murdareasca spatiile comune, atunci cand il plimbi. Daca observi ca animalul si-a facut nevoile pe strada, obligatoriu trebuie sa strangi dupa el murdaria. Legea care obliga stapanii sa faca acest lucru a intrat in vigoare si la noi in urma cu multa vreme, insa aproape nimeni nu respecta regulile, desi Bucurestiul este un asa-zis oras european, iar Romania, teoretic, o tara civilizata.
Cainii trebuie sa poarte botnita atunci cand sunt plimbati. Si aceasta este o regula pe care stapanii deseori nu o pot intelege. Indiferent de faptul ca ai un catel bland care nu musca niciodata, botnita trebuie pusa pentru a oferi un sentiment de siguranta trecatorilor. Lasand la o parte faptul ca se evita incidente neplacute, botinta pe scapa de mari probleme si scandaluri cu vecinii. Acestia nu sunt nesuferiti, asa cum cred unii - sunt pur si simplu ingrijorati pentru ei si pentru copiii lor. Amintim si ca, in conditiile in care un caine fara botnita musca o persoana, stapanul poate fi dat in judecata.
De multe ori, cand apar probleme, animalul cade la mijloc intre stapanul iresponsabil si un vecin artagos: de aceea, este important sa stim sa ne ingrijim prietenul si sa il ferim de probleme.