De ce sapa cainii?

5/583
label Info Caini autorenew 14 Oct 2010, 00:00
Pe principiul fiecare cu pasiunea lui – unui caine ii place simpla activitate de a sapa gropi, altuia ii place sa se tranteasca pe pamant si sa se murdareasca sapand si sapand. In acest timp, stapanii nu pot face nimic altceva decat sa priveasca cum gradina lor sau din fata blocului incepe sa arate ca un teren minat. Ceea ce ar trebui sa faceti in legatura cu acest comportament depinde de motivul pentru care cainele vostru a inceput sa scormoneasca pamantul inca de la inceput.

Exista cateva motive clare pentru care cainii sapa gropi.

Unul dintre acestea este instinctul foarte bine conturat pentru a-si asigura un anumit confort, mai ales in zilele caniculare. Cainii nu transpira si din acest motiv ei nu reusesc sa se racoreasca atat de eficient ca oamenii. Sapatul in pamantul umed si apoi asezarea in gropile formate pot oferi o alinare in zilele toride de vara. Chiar daca vremea nu este deosebit de calda, o vizuina bine plasata poate fi confortabila pentru cuibarit. Privit din acest punct de vedere, sapatul este un indicator al gradului de inteligenta al cainelui vostru.

Unii caini sapa gropi deoarece ei urmaresc fie mirosul unui aliment ingropat, fie a unui animalut de prada. Rase ca Terrier-ii si Teckelii au fost crescute de-a lungul deceniilor tocmai pentru inclinatiile lor de mari scotocitori, pentru a scormoni prin vizuinele subterane ale micilor animalute.

Uneori, cainii scormonesc pamantul doar pentru a se distra, in timp ce altii fac gropi din plictiseala sau frustrare. Alteori, alti caini isi sapa gropi sau adevarate tunele deoarece ei si-au dat seama ca numai asa pot evada pentru a hoinari prin imprejurimi, iar acest lucru il pot obtine numai daca resusesc sa se strecoare pe sub gard.

Intr-o nota mai tragica, unii caini care sapa pot fi indemnati de frica in incercarea frenetica de a scapa de situatiile inspaimantatoare. Ocazional, cainii care traiesc cu teama de a nu fi parasiti isi sapa tunele pe sub poarta/gard avand intentia de a se alatura stapanilor lor. Cainii cu fobie de tunete nu-si doresc nimic altceva decat sa scape de furtuna.

Daca sapatul de gropi pare a fi rezultatul unei stari comportamentale mai complexe, cum este anxietatea de separatie (de izolare, de despartire) sau fobia de tunete, ar trebui sa solicitati ajutorul  unui medic veterinar sau a unui etolog veterinar (specialist pe teme de comportament animal).