Acest tip de hernie apare de regula la cainii nou-nascuti si presupune penetrarea unui organ prin peretele abdominal, in cazul de fata in zona ombilicala.
Cauzele herniei ombilicale la caini
Cele mai multe cazuri de hernie ombilicala la caini sunt genetice, puiul mostenind defectul de la parinti, insa si eventualele traumatisme pot duce la formarea herniei, la orice varsta. Totodata, exista anumite rase de caini, precum Pekinez, Basenji si Airdale Terrier, care au o predispozitie genetica mai pronuntata de a dezvolta hernii ombilicale.
Simptomele herniei ombilicale la caini
Simptomele conditiei variaza in functie de stadiul in care hernia ombilicala este identificata. Astfel, intr-o prima faza, hernia este reductibila si vizibila cu ochiul liber ca o mica protuberanta gelatinoasa la nivelul ombilicului animalului. De regula, in aceasta etapa, hernia nu provoaca disconfort animalului.
Daca hernia ombilicala nu este examinata si eliminata de medicul veterinar, aceasta se poate dezvolta si risca sa duca la aparitia unor complicatii potential severe.
Hernia incarcerata si cea strangulata sunt urmatoarele doua faze de dezvoltare, care prezinta complicatii si care, netratate, pot duce la decesul animalului.
Daca hernia incarcerata implica dezvoltarea unor aderente intre organul herniat si tesutul din jur, care impiedica introducerea sa in interiorul cavitatii abdominale, in cel de-al doilea caz, hernia impiedica buna circulatie a sangelui la nivelul organului herniat, ceea ce poate duce la necrozarea tesuturilor.
In aceste etape, hernia ombilicala devine rosie, calda si dureroasa, iar cainele poate prezenta simptome precum voma, lipsa apetitului si apatie.
Diagnosticarea herniei ombilicale la caini
Diagnosticarea herniei ombilicale se face intotdeauna in cabinetul medicului veterinar. Specialistul examineaza cu atentie zona abdominala, unde hernia ar trebui sa fie evidenta.
De asemenea, pentru a descoperi daca si in ce masura organele interne au fost efectate, medicul veterinar poate recomanda o sonograma ori o radiografie abdominala. Spre exemplu, hernia strangulata poate fi diagnosticata doar prin aceste metode.
Tratamentul herniei ombilicale la caini
In cele mai multe cazuri, tratamentul herniei ombilicale la caini implica interventia chirurgicala corectiva. De regula, interventia implica anestezie generala, insa de cele mai multe ori nu determina complicatii, iar cainele isi revine complet.
In situatia in care hernia ombilicala are dimensiuni reduse, exista posibilitatea ca aceasta sa se retraga de la sine in cel mult 6 luni de la aparitie (in special atunci cand este vorba despre un defect congenital), caz in care interventia chirurgicala nu este necesara.
Prevenirea herniei ombilicale la caini
Nu se cunosc cauzele exacte ale dezvoltarii herniei ombilicale la caini. Asasar, intrucat canii care au suferit de hernie le pot transmite urmasilor acest defect, se recomanda ca respectivele exemplare sa nu fie imperecheate.
Foto: firehousechihuahuas.com, lonestarshihtzurescue.com, jcvma.com, examiner.com