Hipotiroidismul la pisici

1/1106
label Info Pisici autorenew 23 Oct 2012, 00:00
Insuficienta hormonala specifica hipotiroidismului vizeaza in pricipal hormonul tiroxina, al carui nivel scazut in organism poate provoca probleme de sanatate sau probleme comportamentale pentru pisica.

Cand metabolismul pisicii este afectat de hipotiroidism, animalul poate deveni letargic, se poate ingrasa si isi poate schimba aspectul, dar poate suferi si complicatii mai grave in absenta tratamentului corect.

10 afectiuni intalnite la pisicile senioare

2254.jpg

Cauze ce produc hipotiroidismul la pisici

Hipotiroidismul la pisici este intalnit mai des la animalele ce au suferit interventii chirurgicale la glanda tiroida sau care au fost supuse unor terapii radiologice pe baza de iod. Tratamentul cu iod radioactiv pentru o pisica ce sufera de hipertiroidism poate duce la declansarea hipotiroidismului, insa boala se poate dezvolta uneori fara nicio cauza clara. La un numar foarte redus de pisici, boala este congenitala.

O alimentatie deficienta in iod, alaturi de tumori inca nedescoperite la nivelul glandei tiroide, sunt alti factori ce pot duce la aparitia bolii.

2255.jpg

Simptomele hipotiroidismului

Simptomele intalnite cel mai des la pisicile ce sufera de hipotiroidism includ cresterea poftei de mancare, letargia si schimbarile in aspectul blanii.

O pisica ce sufera de hipotiroidism poate manca mai mult, bea mai multa apa si poate fi predispusa la cersit la masa, chiar daca nu a manifestat in trecut acest comportament neplacut. Pisica poate creste in greutate pana la punctul in care sufera de obezitate si poate manifesta constipatie.

Desi animalul petrece la fel de mult timp sau chiar mai mult cu ingrijirea blanii, aceasta isi poate pierde stralucirea si poate deveni mata si uscata. In unele cazuri, blana poate cadea in anumite zone de pe corpul pisicii. Alt simptom intalnit adesea la pisici este scaderea temperaturii corpului, ce indeamna pisica sa-si petreaca tot mai mult timp in locuri calde din casa.

Letargia si lipsa de interes pentru joaca sunt interpretate de cei mai multi oameni ca semne ale imbatranirii, dar trebuie mentionate atunci cand medicul veterinar pune diagnosticul.

Tratament pentru hipotiroidism la pisici

In afara de un istoric medical documentat al pisicii, medicul veterinar are nevoie de un set de analize complet pentru a descoperi cauza hipotiroidismului. Testele speciale pentru a determina nivelul de hormoni tiroidieni din sange includ nivelul de Triiodotironina (T3) si Tiroxina libera (T4) din sange.

Daca boala nu este diagnosticata la timp, poate duce la complicatii ca infertilitate, infectii dermatologice regulate, hiperpigmentare a blanii si unele probleme neurologice.

Tratamentul pentru hipotiroidism include suplimente alimentare ce cresc nivelul hormonal, iar simptomele bolii pot disparea dupa cateva luni de tratament. In unele cazuri, boala este doar temporara, dar atunci cand medicul veterinar descopera o cauza ce nu poate fi eliminata, pisica poate avea nevoie de tratament pana la sfarsitul vietii.

Odata cu tratamentul pe baza de hormoni sintetici, medicul poate recomanda si cateva schimbari in alimentatia pisicii, inclusiv reducerea grasimilor din dieta animalului.

Sursa foto: Resimbul.com, Animalendocrine.blogspot.com, Ehow.com, Uusimusta.fi