Importanta sterilizarii la caini
2/2183
calendar_month 17 Oct 2022, 00:00
Atunci când ai un căţel este important să te asiguri că acesta are la dispoziţie tot ce are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă. Şi aici nu ne referim doar la hrană de calitate, plimbări zilnice şi jucării, ci şi la supraveghere medicală şi intervenţii medicale în caz de nevoie. O intervenţie medicală recomandată în cazul patrupezilor este castrare caini.

 Încă de la început trebuie să ştii că sterilizarea unui câine are numeroase aspecte pozitive, însă aceasta intervenţie chirurgicală poate avea efecte imediate asupra comportamentului animalului și, în special, asupra cerințelor sale nutriționale. Prin urmare, înainte de a lua această decizie este important să cunoşti toate detaliile acestei proceduri. Iată în continuare câteva informaţii esenţiale despre sterilizarea la câini.

Ce este sterilizarea?

Este important să ştii că termenul de “castrare” este folosit şi în cazul sterilizării unei femele, deşi acesta se aplica mai degrabă în cazul puilor de sex masculin. În cazul unui pui de sex feminin, sterilizarea poartă şi numele de ovariectomie.

Sterilizarea unei femele este o intervenţie chirurgicală efectuată doar de un medic veterinar şi presupune îndepărtarea ovarelor. Este important să ştii că medicul veterinar, în urma unei evaluări temeinice, îţi poate recomanda şi îndepărtarea trompelor uterine şi a uterului. Efectele aceste intervenţii sunt: imposibilitatea reproducerii şi eliminarea ciclului de călduri al acesteia.

În cazul unui mascul castrarea implică îndepărtarea testiculelor.

Când ar trebui să aibă loc sterilizarea?

În cazul în care discutăm de sterilizarea unui pui de sex feminin, procedura ar trebui să aibă loc înainte de pubertate (între şase şi nouă luni). Bineînţeles, trebuie să ai în vedere faptul că rasele de talie mare şi uriaşă se maturizează mai târziu, astfel încât sterilizarea ar trebui să aibă loc puţin mai târziu. Dacă nu ştii care este cel mai bun moment pentru sterilizarea cel mai indicat ar fi să discuţi cu un medic veterinar. De reţinut ar fi faptul că o femelă nu ar trebui sterilizată înainte de vârstă de trei luni, deoarece acest lucru poate cauza complicaţii ulterioare.

În cazul masculilor, castrarea se realizează înainte ca ei să fie activi sexual, de obicei în jurul vârstei de șapte până la zece luni. Însă, la fel ca în cazul femelelor, rasa poate influenţa foarte mult perioada în care intervenţia ar trebui să aibă loc.

Avantajele sterilizării

Sterilizarea unui câine are beneficii atât pentru animal, cât şi pentru proprietarul lui. Iată în continuare câteva beneficii pe care aceasta intervenţie le aduce.

-  Sterilizarea este o metodă sigură şi permanentă de contracepţie. Atenţie! Această procedură nu poate fi reversată.
-  Sterilizarea va elimina toate simptomele pe care perioada de călduri le implică: precum secreţiile de sânge sau lactaţia falsă - în cazul femelelor, şi secreţiile prepuţiale – în cazul masculilor.
-  Sterilizarea poate oferi şi protecţie împotriva unor boli, precum: tumorile mamare, cancerul testicular, problemele de prostată etc.
-  Sterilizarea poate diminua şi comportamentul agresiv asociat cu apetitul sexual.

Cum se schimba comportamentul câinilor după sterilizare şi care sunt cerințele nutriţionale ale acestora?

Este important să ştii că sterilizarea implică şi o serie de modificări comportamentale, acest lucru fiind cauzat de modificările metabolice şi hormonale pe care această procedură le implică. De asemenea, şi cerinţele nutriţionale se vor schimba. Deoarece în urma intervenţiei excesul ponderal al câinelui este destul de frecvent, este important să îi asiguri o hrană special concepută pentru femele sterilizate / masculi castraţi. De asemenea, cantitatea de hrană oferită trebuie atent monitorizată.

Sterilizarea este o intervenţie destul de comună, însă înainte de a lua această decizie este important să discuţi cu un medic veterinar, să cunoşti atât avantajele, cât şi dezavantajele acestei intervenţii, astfel încât animalul tău de companie să fie mereu în siguranţă.