Retentia oului la pasari
1/1063
label Info Pasari autorenew 10 Sep 2012, 00:00
Incapacitatea femelei de a expulza un ou partial sau complet dezvoltat necesita o interventie rapida de la primele simptome, iar problema nu afecteaza doar ouale fertile, depuse de o femela care s-a imperecheat cu un mascul. De cele mai multe ori, cauza problemei are si o componenta legata de alimentatia pasarii, dar aceasta nu este singurul factor ce poate produce retentia oului la pasari.

Cauzele producerii de oua nefertile la pasari

Cauze si simptome pentru retentia oului la pasari

Deficienta de calciu si de vitamina D3 pentru asimilarea acestuia sunt adesea cele mai importante cauze ce provoaca retentia oului format incomplet. Femelele foarte tinere sau cele obeze sunt predispuse la acesta problema. Deficienta de vitamina E si selenium afecteaza sanatatea cloacai, iar uneori problema nu tine de ou, ci de muschii slab dezvoltati ai pasarii.

Primul simptom al femelei care sufera de retentia oului este timpul indelungat petrecut pe fundul coliviei. In aceste momente, femela poate da semne de dificultati in respiratie.

Constipatia sau excrementele apoase sunt alte simptome specifice, dar in multe cazuri, umflatura abdominala a pasarii, insotita de absenta depunerii unui ou, este suficienta pentru a da un semnal de alarma cu privire la situatia pasarii. Ca si in alte momente cand este bolnava, pasarea isi infoaie penele in mod excesiv si sufera de letargie.

Tratament si prevenire pentru retentia oului la pasari

Cand pasarea manifesta mai multe dintre simptome, este foarte important sa fie consultata de un veterinar cat mai repede. Medicul poate confirma diagnosticul fie prin palparea abdomenului si cloacai, fie prin radiografie pentru unele pasari.

Tratamentul depinde de starea avansata a problemei, dar si de locul unde a fost blocat oul in organismul femelei. In cazul pasarilor in stare grava, primul tratament este cel pentru starea de soc a pasarii, urmat de alte incercari de a elimina cauza problemei. Atunci cand oul este foarte aproape de cloaca, medicul veterinar poate incerca sa-l scoata manual, operatie nerecomandata pentru cei fara pregatire medicala de specialitate.

Daca simptomele au fost depistate rapid, mentinerea pasarii intr-un mediu cald (aproximativ 30 C) si suplimentele de vitamine si minerale (calciu, vitamina D3, vitamina E, seleniu) sunt suficiente pentru tratamentul pasarii. Chiar daca oul este format complet, calciul poate stimula actiunea muschilor din cloaca.

Medicul veterinar are la dispozitie si medicamente injectabile ce pot grabi expulzarea oului, iar in cazul in care acestea nu au niciun efect, poate fi necesara aspirarea continutului oului prin introducerea unui ac in abdomen, urmata de expulzarea in mod natural a cojilor.

Prevenirea retentiei oului la pasari tine in primul rand de alimentatia corecta. O dieta ce include numai seminte nu ofera pasarii suficiente vitamine si minerale, fiind necesar adaosul periodic de fructe si legume proaspete sau suplimente alimentare. Daca pasarea are la dispozitie o colivie in care se poate misca in voie, ce este expusa si la lumina soarelui, dar nu in mod direct, riscul de retentie scade.

Sursa foto: Officialbarrieshuttbudgerigars.com, Suite101.com

Quiz
Animalul tau te iubeste cu adevarat?

In acest Quiz vei afla daca animalul tau te iubeste mult de tot sau daca tie ti se pare ca te adora.

Sondaj

Caine de rasa sau nu?