Parazitii renali ai cainilor si pisicilor

3/389
label Info Caini autorenew 10 Aug 2009, 00:00
Parazitii renali sunt viermi care invadeaza tractul urinar. In general, animalele afectate, nu prezinta semne clinice, mai ales in cazul parazitozelor cu specii de Capillaria. Unele animalute de companie pot fi extrem de bolnave, daca odata cu parazitoza renala se asociaza si insuficienta renala sau vreo infectie severa.

Exista mai multe tipuri de paraziti renali care afecteaza pisicile si cainii, dar cele mai importante sunt Capillaria plica si Dioctophyma renale.

Capillaria plica este un parazit intalnit in vezica urinara a cainilor si pisicilor, care se dobandeste in momentul in care animalutul ingera rame care sunt infestate cu parazitul.


Dioctophyma renale se gaseste in rinichii cainelui. Ouale parazitului sunt ingerate de pesti sau broaste, care la randul lor infesteaza cainii.

Semne care va indica infectia cu paraziti renali

Urinarea cu sange / dureroasa / frecventa
Durere abdominala
Infectii recurente ale tractului urinar

Diagnosticul

Diagnosticul este adesea realizat pe baza oualor caracteristice descoperite in sedimentul urinar. In cazul parazitului Dioctophyma renale, diagnosticul se poate realiza prin identificarea viermilor adulti la explorarea chirurgicala, in rinichi si / sau cavitatea peritoneala (abdominala). In plus, alte teste pot fi reprezentate de:

Hemoleucograma
Profilul biochimic sangvin
Analiza urinei
Urocultura
Radiografierea

Tratamentul

In functie de pacient si parazit, optiunile de tratamente recomandate pot varia.
Capillaria plica este, de obicei, autolimitanta: in termen de 3-4 luni, infectia se remite.
Antiparazitarele pot fi utilizate pentru a accelera rezolvarea infectiei.

In infestatiile renale unilaterale (pe o singura parte), Dioctophyma renale poate fi inlaturata din rinichi; cu toate acestea, in cazurile in care rinichiul a fost grav afectat datorita viermilor, o nefrectomie (indepartarea rinichiului) poate fi optiunea de tratament.
In infestatiile bilaterale (ambii rinichi), inlaturarea chirurgicala a viermilor poate fi singura optiune de tratament, asta in situatia in care nu s-au instalat leziuni renale ireversibile.

Ingrijirea la domiciliu si preventia

Administrati-i animalutului toate medicamentele prescrise de veterinar si reveniti pentru controale, investigatii si eventual continuarea tratamentului, intocmai cum v-au fost recomandate de medicul veterinar. Preventia este un lucru destul de dificil de realizat din cauza perioadei mari de supravietuire a oualor (cativa ani) in mediul inconjurator.

Dioctophyma renale prezinta interes pentru sanatatea publica; infectarea umana se poate produce prin ingerarea larvelor infestante prin intermediul pestelui si broastelor nepreparate.

Ingrijirea corespunzatoare este cheia prevenirii infestarilor. Eliminati expunerea la vietuitoare intermediare (rame, pesti si broaste) si nu-i permiteti animalutului vostru sa consume peste crud sau preparat necorespunzator.