Simptomele afectiunilor gingivale la caini

1/1223
label Info Caini autorenew 26 Feb 2013, 00:00
Sunt insa probleme serioase, care afecteaza gura cainelui, duc la dureri severe si la caderea dintilor.

Chiar daca afectiunile gingivale sunt foarte des intalnite la caini, aceste probleme pot fi prevenite foarte usor.

De ce apar afectiunile gingivale la caini

Responsabile pentru aceste afectiuni sunt bacteriile, care patrund in cavitatea bucala a cainelui odata cu hrana, saliva si alte particule, care se lipesc de dintii animalului. Aceste bacterii formeaza o placa care ataca dantura si afecteaza sistemul imunitar.

Atunci cand acest sistem de aparare al organismului detecteaza particulele straine, este stimulata productia de celule albe, care ataca bacteriile nedorite. In schimb, bacteriile din placa transmit celulelor albe mesajul de a elibera enzime care sa distruga tesuturile gingivale.

Astfel, aceasta reactie duce la inflamarea gingiilor, la distrugerea tesuturilor, la carierea dintilor si in cele din urma la caderea lor.

Afectiunile gingivale sunt de cinci ori mai comune in randul animalelor decat al oamenilor, deoarece cainii au in cavitatea bucala o cantitate mai mare de substante alcaline, care favorizeaza formarea placii bacteriene. In plus, dantura cainilor nu este periata zilnica, astfel ca bacteriile gasesc aici mediul perfect de dezvoltare.

Simptomele afectiunilor gingivale la caini

Sunt foarte rare cazurile in care detinatorii de caini recunosc imediat semnele si simptomele afectiunilor gingivale. Insa atunci cand descopera, boala se afla deja in stadii avansate, cand animalele se ascund in mod instinctiv, pentru a nu-si arata slabiciunea.

Printre simptomele afectiunilor gingivale se numara:

  • probleme la apucarea mancarii;

  • gingii de culoare rosie;

  • gingii care sangereaza;

  • urme de sange in bolul de apa sau pe jucarii;

  • respiratie urat mirositoare;

  • emiterea de zgomote ciudate atunci cand animalul casca sau mananca;

  • noduli la nivelul cavitatii bucale;

  • saliva cu sange;

  • mestecarea mancarii pe o singura parte a gurii;

  • stranut;

  • secretii nazale.



In plus, majoritatea cainilor care sufera de afectiuni gingivale nu vor sa fie atinsi pe cap.

Complicatiile afectiunilor gingivale

Afectiunile gingivale netratate la caini duc la complicatii severe, la nivelul inimii, rinichilor si ficatului. In cazuri severe, afectiunile gingivale netratate pot duce la fracturi ale maxilarului.

Prevenirea afectiunilor gingivale la caini

In mod ideal, dantura cainilor trebuie periata de doua ori pe zi, la fel ca si in cazul oamenilor. In plus, cainele trebuie dus regulat la controale la medicul veterinar, unde i se vor face si cateva radiografii pentru a descoperi la timp eventualele probleme.

De asemenea, pentu prevenirea afectiunilor gingivale, cainele trebuie hranit cu mancare de buna calitate, care ajuta la curatarea danturii si care contine aditivi care previn formarea placii bacteriene.

In plus, este recomandat ca patrupedul sa se joace cu obiecte sigure, moi, care sa nu ii distruga dantura si gingiile.

Surse foto: vetconm.com, topnews.ae, kingwestvets.com, petsmile.org