Ce aveti de facut in primele saptamani petrecute de catel la dumnevoastra acasa?
Nu are voie afara?
In functie de varsta puiului si mai ales pana are toate vaccinurile facute nu veti putea iesi cu el in locuri publice in prima perioada. Acest lucru este benefic pentru caine deoarece are suficient timp sa se acomodeze cu casa in care va locui inainte de a cunoste locuri noi. Desi sunt multe lucruri distractive de facut, asigurati-va ca se odihneste suficient.
Atentie la jucarii
Pentru perioada in care i-ati limitat spatiul la suprafata casei dumneavoastra va fi bucuros sa primeasca jucarii. Alegeti jucarii cu care sa nu riste sa se raneasca. pentru ca are dinti suficient de ascutiti le va deteriora cu ususrinta. Verificati-le periodic pentru a nu exista riscul ca anumite parti sa se desprinda si sa fie inghitite.
Puteti sa incepeti un mic training!
Desi este foarte tanar, chiar prea tanar pentru antrenamente serioase, primii pasi in dresaj ii puteti face convingandu-l sa stea cuminte intins pentru mangaiat sau periat usor. Acest comportament va fi foarte util atunci cand veti merge cu el la veterinar fiind mult mai usor de consultat daca sta cuminte.
Cu zgarda la gat?
De asemenea il mai puteti invata un lucru foarte folositor mai tarziu. Il puteti obisnui cu senzatia de a purta ceva la gat, astfel incat in viitor sa poarte mai usor zgarda. Ii puteti prinde un sunur sau o panglica, pentru cateva minute, din cand in cand. Cautati un mod de prindere, de tip scai de exemplu, pentru a nu-l chinui foarte tare ori de cat ori ii puneti “zgarda” la gat.
Nu legati foarte strans, pentru a nu se sufoca, dar nici prea larg ca sa o roada sau sa o piarda. Lasati-i “zgardita” la gat atat timp cat se simte confortabil cu ea. Pentru a va sigura ca nu este prea stransa, verificati daca incap doua degete intre panglicuta si gatul cainelui. Pregatiti-va sa-I achizitionati o zgardita pe care sa o poarte tot timpul. In momentul in care se obisnuieste cu zgardita puteti sa ii adaugati si o lesa usoara.
Merge alaturi de dumneavoastra? Ii va fi destul de greu sa mearga tras de lesa. Asa ca mai intai lasati-l sa mearga in directia in care vrea el. In timp ghidati-l usor pana se va obisnui sa mearga in directia data de lesa. Nu il bruscati!
Alte comenzi
Pe masura ce creste il puteti invata sa stea in fund. Folositi un singur cuvant, mereu acelasi, pentru aceasta comanda. Cea mai simpla metoda de a-l invata sa seada este sa va pozitionati in fata lui, sa pronuntati comanda clar si sa il apasati usor cu mana pe spate mai spre coada pana se seaza in fund. Apoi felicitati-l si recompensati-l cu bucatele de mancare. Nu-l obigati sa stea o perioada indelungata in aceasta pozitie.
Ramaneti calm
Daca nu reuseste sa mearga in lesa fara sa traga sau sa seada atunci cand ii cereti, nu va enervati si nu tipati la el. Efectul va fi opus celui dorit.
In momentul in care va hotarati sa-l scoateti in lume, mergeti cu el intr-un loc linistit, pentru a nu se speria de zgomotele si agitatia din jur. Pe masura ce se obisnuieste cu agitatia puteti merge in locuri noi. Nu il lasati liber fara lesa decat daca aveti mare incredere ca nu va fugi. Atunci cand ii scoateti lesa supraveghati-l indeaproape.