In acest sens, barbatii care adera la Movember sunt invitati sa isi lase mustata sa creasca toata luna noiembrie. In corelatie cu aceasta initiativa laudabila, te invitam sa descoperi 4 animale mustacioase!
1. Maimuta tamarin
Maimutele tamarin sunt animale ale caror dimensiuni nu le depasesc pe cele ale unor veverite, dar care se disting printr-o infatisare inedita, conturata de o mustata bogata si lunga.
Simpaticii tamarini isi duc existenta de-a lungul sudului Americii Centrale pana in zona centrala a Americii de Sud, sunt sociabili (traiesc in grupuri mari, de pana la 40 de membri) si adora sa zburde prin copaci intreaga zi, hranindu-se cu fructe, paianjeni, insecte, vertebrate mici si oua de pasari.
2. Chira de mare
Chira de mare (Larosterna inca) este o pasare "mustacioasa", nativa in zona de coasta a statelor Peru si Chile. "Mustata" sa este constituita din doua pene albe, rasucite, prezente, de altfel, la ambele sexe ale speciei.
Insa "mustata" nu este singura trasatura care scoate in evidenta chira de mare: daca penajul sau este, mai degraba, tern (gri inchis), pasarea se face remarcata gratie ciocului si picioarelor colorate intr-o nuanta aprinsa de rosu.
Ar mai trebui spus si ca trilurile emise de chira de mare aduc neobisnuit de mult cu mieunatul unei pisici!
3. Morsa
O reprezentanta de seama a mediului marin, morsa sau elefantul de mare are si o "mustata" pe masura! Aceste mustati sunt alcatuite din 400 pana la 700 de fire aspre, cu o lungime de pana la 30 cm. Aceste fire sunt, in realitate, organe prevazute cu nervi si vase de sange, care ajuta morsele sa stabileasca forma chiar si a celor mai mici obiecte care le ies in cale.
De altfel, mustatile acestui animal marin au inspirat un adevarat trend printre reprezentantii rasei umane. Mustata-morsa pare sa fi fost adoptata de vechii gali si celti si, ulterior, a renascut catre finele secolului al 19-lea - inceputul secolului al 20-lea, printre oamenii de stiinta (a se vedea Einstein), filosofii, scriitorii si politicienii vremurilor.
Astazi, mustata inspirata de cea a morsei este, mai degraba, o alegere indrazneata decat una comuna.
4. Barbetul cu barba
Barbetul cu barba (Lybius dubius) are, asa cum ii sugereaza si numele, o infatisare mai putin obisnuita, data de perii negri aflati imediat sub ciocul puternic. Fara a fi o "mustata" propriu-zisa, perii ii ofera barbetului un aspect inedit, completat de un colorit pe masura: rosu in partea inferioara a corpului, respectiv negru abanos, in cea superioara.
Barbetul cu barba este intalnit in padurile tropicale din lumea intreaga unde se hraneste cu fructe si insecte. Gratie preferintei sale pentru o varietate de seminte, barbetul cu barba contribuie la imprastirea acestora si, astfel, la dezvoltarea de noi copaci si arbusti.
Foto:wikimedia.org, news.bbc.co.uk