Infectia streptococica la caine apare mai des la catelusi sau la cainii seniori, atunci cand sistemul imunitar nu functioneaza in parametri normali. Numeroase studii de specialitate au analizat transmiterea infectiilor cu streptococ intre caini, iar unele au cercetat si posibilitatea transmiterii bacteriei la oameni cu rezultate surprinzatoare.
Boli comune oamenilor si animalelor
Simptomele infectiei cu streptococ la caine
Cel mai des, infectiile streptococice se transmit atunci cand animalul intra in contact direct cu un alt caine infectat de bacterie. Mirosirea fundului unui caine necunoscut este relativ sigura, insa joaca sau luptele, momente in care mucoasa cainilor vine in contact direct, este mult mai periculoasa.
Unii caini pot fi asimptomatici, dar la cei mai multi infectiile cauzate de streptococ se manifesta prin tuse, letargie, pneumonie, dureri, febra si artrita. Cainele poate suferi si de unele dificultati la inghitire, deoarece infectia produse inflamarea amigdalelor. Cainii infectati beau mai multa apa, iar atunci cand cainii impart acelasi vas de apa, riscul de transmitere este mare.
Daca simptomele sunt ignorate, patrupedul poate dezvolta sindromul de soc toxic, cauzat de raspandirea infectiei in organism, ce implica un tratament mai costisitor si un risc ridicat de deces.
Tratamentul infectiei cu streptococ la caine
In cele mai multe cazuri, tratamentul prescris de medicul veterinar pentru caine include antibiotice si administrarea de fluide pentru a preveni deshidratarea.
Prevenirea infectiei tine doar de evitarea contactului cu alte animale. In unele cazuri, omul poate transmite direct virusul de la un caine la altul cand se joaca cu mai multe animale fara sa se spele pe maini.
Rezistenta cainilor la infectia bacteriana cauzata de streptococ scade in conditii de stres si in perioadele de imperechere.
Se poate transmite streptococul direct de la caine la om?
Infectiile respiratorii sunt cauzate la oameni de streptococul hemolitic de tip A si, din fericire, cainele nu poate transmite direct omului infectia cu aceasta bacterie. Chiar daca transmiterea bacteriei nu este directa, cainele poate fi un factor de risc important intr-o casa unde un membru al familiei a suferit o infectie streptococica.
Prezenta cainelui infectat si asimptomatic poate provoca un ciclu de re-infectare periculos la om. Daca infectia la om revine dupa primul tratament, se recomanda un consult al cainelui pentru a elimina bacteria si din corpul lui. Tipurile de bacterii care provoaca infectii streptococice la caine sunt diferite, dar streptococul de tip A supravietuieste in corpul cainelui chiar daca nu il infecteaza.
Tratamentul cu antibiotice al cainelui poate preveni transformarea infectiei streptococice la om intr-o problema cronica si este deosebit de important mai ales in familiile cu mai multi copii mici.
Sursa foto: Donkeehouse.com, Villagoofy.nl, Camelsandchocolate.com, Wormsandgermsblog.com