Prezentare generala
Ce este glanda tiroida?
Glanda tiroida este o glanda endocrina care produce hormoni tiroidieni cu rolul de a regla multe procese metabolice din organismul animal. Procesele metabolice sunt activitati care se produc la nivel celular, implicand eliberarea energiei din nutrienti sau utilizarea energiei pentru a crea alte substante. Hormonii tiroidieni sunt importanti pentru mentinerea in limite normale si fiziologice a nivelurilor de activitate a diferitelor organe si sisteme din organismul animal.
Unde este situata glanda tiroida?
Glanda tiroida este localizata in zona ventrala a gatului, sub laringe. Tiroida este formata din doi lobi, cate unul de fiecare parte a traheei, iar fiecare lob este profund cufundat in tesuturile moi ale gatului care inconjoara laringele.
Care este structura generala a glandei tiroide?
Tiroida este o glanda alungita, de culoare rosu inchis, a carei dimensiune este variabila, in functie de rasa si de individ. Ea are forma unui „papion", avand doua parti egale sau lobi. Glanda tiroida normala poate fi sau nu palpata (simtita cu ajutorul varfurilor degetelor in regiunea gatului); acest aspect variaza in functie de rasa de caini.
Din punct de vedere microscopic, tesutul tiroidian este format din doua tipuri de celule: celule foliculare si celule parafoliculare. Cea mai mare parte a tesutului tiroidian este format din celule foliculare, care sunt compuse din milioane de structuri mititele, saciforme, denumite foliculi. Foliculii au rolul de a stoca si secreta hormoni pe baza de iod, denumiti tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Tiroida are nevoie de iod pentru a produce acesti hormoni. Ambii hormoni, T4 si T3, sunt importanti reglatori ai metabolismului sistemic.
Un subset mai redus de celule, celulele parafoliculare, secreta hormonul calcitonina, care ajuta la reglarea nivelurilor de calciu din organism prin reducerea calciului din sange.
Doua glande paratiroidiene mititele sunt asociate fiecarui lob tiroidian. Glandele paratiroidiene regleaza, de asemenea, nivelurile de calciu din organism, dar de data aceasta prin cresterea concentratiei de calciu din sange. In afara de aceasta, paratiroidele ajuta si la reglarea nivelurilor de fosfor din organism.
Care sunt functiile glandei tiroide?
Desi este foarte mica, tiroida joaca un rol important in reglarea metabolismului organic si a balantei calciului. Hormonii T4 si T3 stimuleaza fiecare tesut din organism sa produca proteine si sa creasca cantitatea de oxigen utilizata de celule. Cu cat celulele functioneaza mai intens, cu atat activitatea organelor este mai intensa. Calcitonina, alaturi de hormonul paratiroidian, regleaza nivelurile de calciu din organism.
Cantitatea de hormon secretata de glanda tiroida este controlata de cantitatea de hormon de stimulare tiroidiana (TSH) produs de glanda hipofizara. Cantitatea produsa de TSH este la randul ei controlata de hipotalamus (un grup redus de neuroni care sunt situati in imediata vecinatate a hipofizei si transmit mesaje spre creier).
Care sunt bolile comune ale glandei tiroide?
Hipotiroidismul este o afectiune frecvent intalnita la caini. Tiroida are o activitate scazuta si nu mai produce o cantitate suficienta de tiroxina (T4). Cresterea in greutate, apatie, indolenta, caderea parului, precum si alte semne asociate unui metabolism bazal scazut sunt frecvent observate in aceasta afectiune.
Hipertiroidismul este rar intalnit la caini si apare cel mai frecvent in urma evolutiei tumorilor secretoare de tiroxina. La caine, tumorile tiroidiene pot fi atat benigne, cat si maligne. Tumorile care produc hormon tiroidian in exces sunt deseori maligne, la caine.
Ce tipuri de teste de diagnostic sunt utilizate pentru a evalua glanda tiroida?
Exista cateva teste care sunt deosebit de utile in evaluarea tiroidei, iar majoritatea implica masurarea nivelurilor de T4 si T3, in diferite circumstante. La cainii suspicionati ca ar avea hipotiroidism, masurarea nivelurilor celor doua forme de T4 (forma libera si totala) si a TSH-ului este adesea efectuata. Nivelurile scazute de T4 si crescute de TSH confirma diagnosticul.
Atunci cand hipertiroidismul este suspicionat, mai ales daca este datorat prezentei unei tumori, masurarea nivelurilor de T4 si examinarile cu ajutorul iodului radioactiv se pot dovedi utile. In plus, examinarea ecografica a gatului/glandei tiroide, punctia biopsica insotita de examenul citologic (examinarea microscopica a celulelor), biopsia tiroidiana, tomografia computerizata si/sau rezonanta magnetica nucleara (RMN/MRI) se pot dovedi necesare pentru a confirma prezenta unei tumori tiroidiene.