Partea a II-a
De cate ori, cat de des?
In general, medicii veterinari recomanda o serie de vaccinuri, incepand cu varsta de 6-8 saptamani . Schemele de vaccinare pentru pui incearca sa reduca perioada dintre pierderea imunitatii pasive (anticorpii materni) si inceputul actiunii vaccinurilor.
Vaccinarea impotriva Maladiei Carre, hepatitei,gripei si paravirozei se fac odata la doua saptamani pana la varsta de patru luni. Vaccinul Bordetella, care il protejeaza impotriva bacteriei care cauzeaza tusea de canisa , este facut in general o data sau de doua ori in cursul seriei de vaccinuri. Acesta nu intra in conflict cu anticorpii materni si poate fi facut cel mai devreme la varsta de trei saptamani. Vaccinul antirabic se face la varsta de 3-4 luni. Unii veterinari recomanda rapel la vaccinul pentru parvo si cresterea titrului de anticorpi anti parvo la varsta de sase luni. Particularizarea vaccinurilor pentru puiul dumneavoastra este foarte importanta pentru a-i maximiza imunitatea.
Combinand vaccinarea cu deparazitarea ii asigurati sanatatea, Pe langa deparazitarea pe care i-o faceti la inceputul perioadei de vaccinare, se recomanda deparazitari inainte de fiecare vaccin din schema de vaccinare.
Este sigur?
In prezent, una dintre cele mai importante preocupari a medicinii veterinare este reprezentata de siguranta vaccinarii. Cainii pot avea reactii alergice la unele vaccinuri, acestea pot fi reprezentate de febra, inflamatie la locul de inoculare al vaccinului, inflamare faciala, voma, diaree si foarte rar soc anafilactic( care poate fi fatal , simptomele acestuia sunt reprezentate de probleme respiratorii, stari de voma, diaree, tremuraturi si socuri). Uneori se poate forma un flegmon in locul unde a fost facut vaccinul, daca acesta nu dispare sau se mareste, atunci e cazul sa fie examinat de veterinar.
Pentru a creste siguranta vaccinarii aceasta ar trebui facuta la o clinica veterinara . Vaccinul efectuat intr-un cabinet veterinar asigura efectuarea acestuia corect si cu instrumente sterile. Daca va aparea vreo complicatie in timpul vaccinarii, poate fi tratata imediat, minimizand riscul la care este expus catelul. Daca puiul prezinta reactii adverse, consultati-va cu veterinarul dumneavoastra daca trebuie administrat vreun tratament medicamentos inainte de vaccinare pentru a prevenii o alta reactie .
-va urma-