7 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa adopti o pisica
2/2160
label Info Pasari autorenew 20 Iul 2021, 00:00
Venerate inca din Antichitate, pisicile au nevoie de atentie si dragoste din partea ta. Chiar daca la prima vedere pisica pare un animal independent, aceasta nu isi poate desfasura activitatile zilnice fara ajutorul tau. Fie ca ne referim la hrana, apa proaspata, vizite regulate la medicul veterinar sau sesiuni de joaca, pisica va deveni rapid o parte din universul tau. Asadar, adoptarea unei feline reprezinta o responsabilitate placuta, de care te vei bucura pentru o lunga perioada de timp. Dar iata ce este bine sa iei in calcul inainte sa faci pasul:

1. Alege sa adopti din centrele specializate

Chiar daca un British Shorthair te poate cuceri doar cu o singura privire, da o sansa unei pisici aflate in numeroasele adaposturi, atat din Bucuresti, cat si din tara. Aici vei gasi o multime de pisici gingase si dornice sa-si gaseasca un nou stapan. Chiar daca nu sunt neaparat de rasa, poti fi sigur de un lucru: iti vor oferi la schimb recunostinta. Recuperate de pe strazi, aceste suflete abia asteapta sa-si gaseasca un nou camin.

2. Gandeste-te daca esti pregatit pentru un asemenea pas

Pisicile sunt fiinte sociale, asadar au nevoie constant de atentie. Conform Cats International, daca pisica nu are parte de suficienta implicare din partea stapanului, poate dezvolta in timp diferite forme ale depresiei sau isi poate schimba radical comportamentul. Asadar, ia in calcul timpul liber pe care il ai la dispozitie inainte de a lua o asemenea hotarare. Cateva minute dedicate pisicii tale, in care o mangai pe cap, si o jucarie cu mult puf iti pot fi de mare ajutor in aceasta privinta.

3. Alege hrana potrivita pentru pisica ta

Este important sa-i asiguri pisicii o hrana bogata in ingrediente nutritive, aleasa in functie de rasa, activitatile fizice intreprinse, talie, varsta sau categorie (animale sterilizate). Pentru ca fiecare pisica are nevoi nutritionale specifice si nici nu vrei sa ajunga sa manance aceleasi lucruri ca tine, ai grija sa iti procuri de fiecare data hrana pentru pisici. Astfel, te asiguri ca blanoasa mananca sanatos si te scuteste si pe tine de grija de a prepara cina si pentru ea, sa zicem. Plus ca mancarea speciala pentru pisici are cantitatea optima de vitamine si de minerale, deci este mai putin probabil sa dobandeasca vreo carenta, in timp.

4. Mergi la control regulat la medicul veterinar

Mentinerea sanatatii reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte din viata unei pisici. Pe scurt, este indicat sa-i faceti o vizita medicului veterinar pentru imunizari, deparazitari si control specializat, in fiecare an sau de cate ori pisica dezvolta un comportament ciudat. In acest mod, vei evita in viitor situatiile neplacute in care pisica poate avea eventuale probleme de sanatate, care pot deveni extrem de serioase.

5. Ai in vedere ca parul poate fi o problema

In functie de talie si rasa, dimensiunea parului poate varia. Odata cu acesta, trebuie sa te astepti la faptul ca pisica va lasa cantitati diferite de par in casa. Tocmai din acest motiv, blana pisicii are nevoie de o ingrijire atenta si constanta. Aceasta trebuie periata de cateva ori pe saptamana cu ajutorul unei pieptan sau al unei perii speciale pentru pisici si, dupa caz, o poti rasfata cu diferite recompense care contribuie la sanatatea si luciul blanitei.

6. Mobila din casa va avea de suferit

Indiferent de comportamentul pisicii tale, in cele din urma, unul sau mai multe obiecte din casa vor simti furia gherutelor sale. Pentru a impiedica acest lucru, poti opta pentru planse speciale pentru ascutitul gherutelor, pe care le poti monta chiar pe mobila. Desigur, ii poti distrage oricand atentia cu un ansamblu de joaca, numai bun pentru a o tine ocupata pentru o buna perioada de timp.

7. Alege jucarii interactive

Nu este un secret faptul ca pisicile iubesc joaca. Fiind active dimineata si seara, pregateste mai multe tipuri de jucarii prin care sa-i captezi atentia - soareci de plus, undite cu puf sau pesti apetisanti, mingi zgomotoase, ghemuri, snururi sau chiar cutii goale. Bineinteles, de cele mai multe ori, pisica nu se va juca singura, deoarece are nevoie de un companion de joaca. In acest fel, vei putea petrece mai mult timp alaturi de prietenul tau blanos.

Cu alte cuvinte, trebuie sa iei in considerare cateva aspecte inainte de a adopta un nou membru in familie. Chiar daca, la prima vedere, ar putea parea o sarcina dificila, la sfarsitul zilei te vei bucura de torsul placut al unei feline multumite. 

Sursa foto - Shutterstock