Ciobanesc romanesc corb

3/3370
label Rase Caini autorenew 23 Mai 2023, 21:18

Un caine de paza, Ciobanescul romanesc corb isi datoreaza numele blanii de culoare predominant neagra.

Istoric si origine

Ciobanescul romanesc corb este o rasa naturala care s-a format in zona Carpatilor Meridionali si in subcarpati, in judetele Dambovita, Arges, Prahova si Brasov. Rasa a fost folosita dintotdeauna la paza turmelor de oi si de bovine, dar si a locuintelor. Desi arealul sau de raspandire este restrans, populatia de caini ciobanesti romanesti corbi este destul de numeroasa si astazi.

Rasa a fost recunoscuta de Asociatia Chinologica Romania la data de 14 noiembrie 2008, dupa redactarea standardului in conformitate cu modelul stabilit de Adunarea Generala FCI de la Ierusalim in 1987. Federatia Chinologica Internationala a inclus Ciobanescul romanesc corb in grupa II Pinscher-Schnauzer, Molossoizi, caini de cireada si de munte elvetieni si alte rase, sectiunea 2.2 Molossoizi, tip montan, fara proba de lucru.




Aspect exterior si dimensiuni

Ciobanescul romanesc corb este un caine de talie mare, impozant, puternic si robust. Corpul sau este masiv, mai degraba lung decat inalt, cu un piept lat si inalt. Dimorfismul sexual este bine marcat. Masculii sunt mai puternici, de talie mai mare si mai robusti decat femelele. Blana sa, care i-a adus si denumirea de "corb", este neagra in proportie de 80%, cu pete albe la nivelul pieptului.

Capul sau este masiv, cu forme bine definite si cizelate. Portul sau este mandru, peste linia spatelui. Craniul este lat, patrat, cu o lungime si latime aproximativ egale. Vazut din fata, craniul este usor bombat, iar din profil, aproape plat. La masculi, latimea craniului este de 16-18 cm, iar la femele, de 15-17 cm. Stopul este moderat marcat.

Trufa este bine dezvoltata, de culoare neagra, botul este tronconic si se ingusteaza progresiv fara sa devina ascutit, iar buzele sunt groase, usor cazute. Ciobanescul romanesc corb este prevazut cu maxilare puternice si dinti sanatosi, de culoare alba. Obrajii sai nu sunt proeminenti. Ochii sunt mici, raportati la dimensiunile capului, migdalati si oblici, de culoarea ambrei. Urechile sunt prinse mai sus de nivelul ochilor si au forma de "V", cu extremitatea usor rotunjita. Gatul este potrivit, puternic si gros, cu o salba discreta.




Corpul este viguros, cu linia superioara orizontala, greaban bine marcat si spate musculos. Curpa este musculoasa, iar linia inferioara a trupului, usor ridicata.

Coada este prinsa relativ inalt, iar in repaus, este purtata in jos. Pielea Ciobanescului romanesc corb este gri inchis si este acoperita cu o blana scurta pe cap si pe partea anterioara a bratelor. Pe trup, blana este deasa, groasa si dura, cu o lungime de maxim 10 cm.

Inaltimea la greaban la masculi este cuprinsa intre 70 si 80 cm, idealul fiind de 75 cm. La femele, inaltimea la greaban este cuprinsa intre 65 si 75 cm, idealul fiind de 70 cm. Greutatea este in raport cu talia.


Personalitate

Ciobanescul romanesc corb este un caine inteligent, vesel si activ.


Mandru si calm, se supune stapanului sau si familiei lui, stabilind o relatie buna si cu copiii. Are un instinct protector foarte bine dezvoltat, astfel incat va trata cu suspiciune strainii care se apropie de casa, turma sau familia sa.

Dovedeste curaj in confruntarea cu pradatorii - lupii, ursii, rasii -, iar latratul sau este foarte puternic, putand fi auzit de la distante mari. Prin urmare, ciobanescul romanesc corb este un companion excelent in drumetiile pe munte.

Relatii cu familia si casa

Rasa prietenoasa, ciobanescul romanesc corb este iubitor si prietenos cu stapanul si familia sa. Stabileste o relatie excelenta si cu copiii, cu care se joaca, dar pe care ii si protejeaza.



Conditii de trai

Ciobanescul romanesc corb prefera traiul in spatii deschise, care ii ofera libertate de miscare. Pentru odihna, prefera amenajarea culcusului intr-un perimetru delimitat cu un gard. Face fata cu brio conditiilor neprielnice de temperatura si umiditate. Poate fi crescut si in spatii restranse (apartament), cu conditia sa i se permita sa faca miscare din belsug in fiecare zi.

Dresaj

Ciobanescul romanesc corb este un caine relativ usor de dresat, intrucat este ascultator si dispus sa raspunda la comenzile stapanului sau. Poate fi dresat, asadar, cu blandete si perseverenta. Pentru rezultate optime, se recomanda inceperea dresajului de timpuriu, din primele luni de viata.

Aspecte particulare

Blana neagra si deasa a ciobanescului romanesc corb are nevoie de un periaj constant pentru a nu se incalci. In ceea ce priveste imbaierea, aceasta ar trebui realizata periodic, cu o frecventa moderata, pentru a nu favoriza instalarea unor probleme la nivelul pielii cauzate de indepartarea in exces a sebumului.

Boli si afectiuni curente

Ciobanescul romanesc corb este un caine robust si rezistent, care nu este predispus la imbolnaviri. Rezistenta sa se datoreaza si selectiei naturale care, de-a lungul timpului, a dus la eliminarea exemplarelor cu defecte sau cu un sistem imunitar slab.

Deparazitarile si vaccinarile periodice sunt esentiale, iar in cazul aducerii unui exemplar de ciobanesc romanesc corb din mediul rural in mediul citadin, acestea sunt cu atat mai importante.

Printre problemele cu care rasa se poate confrunta se numara bolile genetice, cum sunt afectiunile osteoarticulare - displazia coxofemurala, osteodistrofia hipertrofica si altele.

De asemenea, fiind o rasa de talie mare, cu torace adanc, ciobanescul romanesc corb se poate confrunta cu dilatatie si torsiune gastrica, ce necesita interventii de urgenta. In plus, in perioada de dezvoltare a puilor, acestia pot prezenta probleme osteoarticulare datorate ritmului alert de crestere.



In acest caz, alimentatia si miscarea reprezinta doi factori foarte importanti care vor decide sanatatea ciobanestilor romanesti corbi adulti. Regimul special se mentine pana la varsta de aproximativ 1 an si jumatate, dupa care cainii pot reveni la un regim alimentar si de efort fizic obisnuit.


 



Foto: Corina Szasz, youtube.com, ciobanesticorbi.ro,publi24.ro





Quiz
ce rasa de caine ti se potriveste?

afla ce rasa de caine ti se potriveste!

Sondaj

Cum crezi ca am putea sa cream un Rai pe pamant pentru cainii strazii?