Evidentiate de forma ochilor, dar si de felul in care sunt dispuse penele ori de coloritul acestora, chipurile lor nu au cum sa te lase indiferent. Iata opt specii de bufnite cu expresii faciale absolut delicioase!
Ciuful de padure
Ciuful de padure (Asio otus) este o specie de bufnita nativa in Europa, Asia si America de Nord. Simpatica pasare are un obicei cel putin interesant: acela de a se aciua in cuiburile abandonate ale altor surate, precum soimii, corbii si cotofenele. Trasatura sa distincta? Urechile alungite, care ii contureaza un cap adorabil.
Striga
Striga (Tyto alba) este una dintre cele mai frumoase specii de bufnita existente si pe teritoriul Romaniei. Chipul in forma de inima, ochii negri ca doua margelute si penajul pe alocuri de un alb imaculat fac din striga o pasare superba. Dar chipul sau frumos nu este singurul motiv pentru care striga este o pasare indragita: aceasta specie de bufnita este si o mare amatoare de rozatoare!
Bufnita orientala
Una dintre cele doua specii de bufnite din genul Phodilus, Phodilus badius, are o infatisare cat se poate de interesanta, destul de diferita de cea a rudelor sale apropiate. Nativa in sud-estul Asiei, bufnita orientala este o pasare nocturna cu chipul in forma de inima, prevazut cu doua extensii sub forma de urechiuse.
Bufnita polara
Bufnita polara sau de zapada (Bubo scandiacus) este una dintre cele mai mari specii de bufnita. Este pasarea oficiala a proviciei canadiene Quebec si are o infatisare superba, favorizata de mediul in care isi duce existenta. Pe langa chipul dragalas, bufnita polara mai are si un penaj stufos, similar unei mantii calduroase, care o protejeaza temeinic impotriva frigului napraznic.
Huhurezul mic
Huhurezul mic (Strix aluco) este o pasare raspandita in intreaga Europa, inclusiv in Romania. Este micut (sub 40 cm) si are un penaj pestrit, in care se impletesc nuante de maro, negru si alb. Dragalasul huhurez mic vede incredibil de bine in intuneric si, in plus, gratie dispunerii asimetrice a urechilor, reuseste sa detecteze cu mare precizie locul in care se afla prada.
Huhurezul barbos
Huhurezul barbos (Strix nebulosa) este cea mai mare specie de bufnita din lume. Este nativa in regiunile din emisfera nordica, din America de Nord pana in Alaska, Finlanda, Rusia si nordul Asiei. Trebuie spus ca dimensiunile sale impresionante se datoreaza in exclusivitate penajului stufos si pufos care, in realitate, ascunde un trup mic si usor.
Cucuveaua de munte pitica
Cucuveaua de munte pitica (Glaucidium gnoma) este o pasare mititica, specifica Americii Centrale si de Nord. Micuta pasare nu are mai mult de 15 cm, fapt care o face cu atat mai dragalasa. In plus, spre deosebire de majoritatea bufnitelor, aceasta este o pasare diurna.
Bufnita de viziuna
Bufnita de viziuna (Athene cunicularia) este o specie ceva mai speciala, care nu isi face veacul in copaci, ci... in galeriile abandonate ale veveritelor de pamant si ale cainilor de preerie. Superba pasare vaneaza noaptea si nu se foloseste doar de aripi pentru a-si prinde prada, ci si de picioarele sale lungi si agile!
Foto: mnn.com, photobucket.com, sdakotabirds.com, lukaszlukasik.pl, ibc.lynxeds.com, birdsphotography.com, aves-pe.blogspot.com