Drever
3/3422
calendar_month 23 Mai 2023, 21:19

Istoric si origine


Drevereste un caine rarintalnit in afaraSuediei,dar esteaproapela fel de popularaicica si Labrador-ul Retrieverintara sa de origine. Intr-o perioada scurta de timp aceasta rasa a devenit cel mai popular companion al vanatorilor suedezi.


"Drev"inseamna"a vana"insuedeza,acest nume fiindu-i atribuit oficialin 1947. Drever a fost recunoscut oficial ca rasa in Canada abia in 1956. 


Acum rasa se bucura de recunoastere din partea: FCI, CKC, NKC, CKC, APRI, ACR, DRA.Aspect si dimensiuni


Caracteristica cea mainotabila a unui Drever o reprezinta corpullungsipicioarele scurte,mostenitede laWestfaliaDachsbracke. Capul este mare,lungsibine proportionat. Ochii sunt limpezi, mereu in alerta cu pleoapele intredeschise. Desidestul de scurte,membrele anterioaresuntverticalesiparalele.


Blana este groasa si neteda, in diferite culori: cafenie, neagra sau roscata, insa intotdeauna va avea marcaje albe pe fata, picioare, gat, piept si varful cozii.


Inaltimea la greaban este de 28-40 cm, iar greutatea ajunge la 14-16 kg.Personalitate


Alert, calm sau prietenos, un Drever va da oricum tot timpul din coada.


Cele mai multerasecucaracteristicifizicesimilaresuntcrescute pentruunsingurscop,darDrevera fostcrescut pentru avanatot felul de animale,de laiepurisicaprioare,pana la vulpisi caprioarerosii.


Dreverpoate da dovada de multarezistenta, astfel ca a devenituncainede vanatoarepopular pentruvanatorii decerbidin nordulNorvegiei,SuedieisiFinlandei(inFinlandanueste permispentru vanatoarea decerbiinca,dar estefolositpentruiepurisivulpi).


Drever areunsimt al mirosului extraordinarsiesteun urmaritor puternic.Din cauzapicioarelorsalescurte,acestaeste mai lentdecat alti caini de vanatoare.

Dreverfost creat pentru afitenacelavanatoaresi, prin urmare, estefoarteimportant caproprietariiacestei rasesa fie destul de autoritariatunci cand se ocupade el, cu scopul dea-i arataunde este locullui in haitaumana.


Relatiile cu familia si casaAcesti caini se adapteaza foarte bina la viata de apartament. Sunt destul de activi in interior si nu au nevoie de o curte. Au o rezistenta deosebita, iar daca nu sunt luati la vanatoare, atunci trebuie scosi la plimbare sau la alergat zilnic. Ca o completare, se vor bucura la maxim de o sesiune de joaca in parc.DresajulProprietariicaresuntdeterminatisi constanti in adoptarea si respectarea regulilor,care afiseazao fermitate naturala, sinu duritate, vor avea parte de tot ce este mai bun de la aceasta rasa.


Boli si afectiuni curenteProbleme de sanatatespecifice nuau fost documentatepentruaceasta rasa.

Speranta de viata este de 12-14 ani.


Foto: planetdogs.it, prideiseverything.deviantart.com, agraria.org, royal-canin.at