Ptialismul la iepuri
1/1481
label Info Rozatoare autorenew 06 Aug 2013, 00:00
Conditia poate produce o serie de probleme de sanatate si este identificata adesea ca urmare faptului ca blanita iepurelui, din jurul botului si de pe gat, este in permanenta umeda.

Ptialismul la iepuri: Simptome

Un iepure care sufera de ptialism se confrunta cu dureri in mod constant, situatie care se manifesta prin letargie, incapacitatea de a-si ingriji blanita sau printr-o pozitie nefireasca a corpului (cocosata).

Totodata, iepurele poate prezenta goluri in blana in zona botului. Alte simptome includ:

- scadere in greutate
- anorexie
- scarsnit din dinti
- secretii nazale
- asimetrie faciala
- lacrimare excesiva



Ptialismul la iepuri: Cauze

Cauzele salivarii in exces la iepuri sunt de obicei de ordin dentar. Atunci cand o problema dentara este cauza ptialismului, salivarea excesiva este remarcata in special dupa ce rozatorul consuma hrana. Saliva rezultata poate fi transparenta sau colorata, in functie de hrana oferita.

De cele mai multe ori, salivarea in exces este cauzata de blocarea unei bucati dintr-un aliment intre dintii iepurelui. In momentul in care rozatorul incearca sa elimine resturile de mancare, se instaleaza salivarea abundenta.

Alte probleme dentare care pot cauza ptialism la iepuri sunt:

- dezvoltarea molarilor
- deteriorarea sau fracturarea unui dinte al obrazului
- cresterea excesiva a dintilor obrazului
- alinierea deficitara a dintilor
- malocluzia
- gingivita

Ptialismul la iepuri poate aparea si ca urmare a unei boli autoimune a sistemului nervos care afecteaza functionarea inimii, plamanilor si determina si salivare excesiva.

De asemenea, infectiile bacteriene, cat si anumite medicamente ori toxine pot determina boli dentare si, ulterior, ptialism. Alte cauze ale salivarii excesive pot fi:

- rabia
- tetanosul
- afectiunile metabolice
- afectiunile gastrointestinale

Ptialismul la iepuri: Diagnostic

Ptialismul se diagnosticheaza in cabinetul medicului veterinar. Specialistul va realiza un set de analize si un examen stomatologic complet pentru a identifica cu exactitate cauzele salivarii excesive. De asemenea, este posibila si realizarea unei biopsii.

Ptialismul la iepuri: Tratament

Tratamentul recomandat de medicul veterinar este in concordanta cu cauzele ptialismului. Este posibila administrarea de antibiotice, in cazul unor infectii dentare, cat si de analgezice pentru a diminua suferinta rozatorului. In plus, daca este cazul, medicul specialist va recurge la extractii dentare sau la ajustarea dintilor crescuti excesiv.

In situatia in care iepurele a pierdut considerabil in greutate, administrarea de alimente in forma fluida este esentiala. Se poate, totodata, recurge la fierberea si pasarea alimentelor. Cat despre fan si fructe proaspete, acestea trebuie taiate in bucati cat mai mici pentru ca iepurele sa le poata inghiti.

In general, iepurele care sufera de ptialism va avea nevoie de o ingrijire atenta de-a lungul intregii vieti, cu precadere cand conditia se dezvolta la o varsta frageda.

Foto: medirabbit.com, exoticpetvet.com, freewebs.com, polandvet.wordpress.com

Quiz
ce rasa de caine ti se potriveste?

afla ce rasa de caine ti se potriveste!

Sondaj

Cum crezi ca am putea sa cream un Rai pe pamant pentru cainii strazii?