10 curiozitati inedite despre bufnite
1/1535
label Info Pasari autorenew 18 Sep 2013, 00:00
Pentru a le intelege mai bine, descopera in continuare cateva curiozitati inedite despre enigmaticele bufnite!

1. Dat fiind numarul mare de specii diferite de bufnite, aspectul, coloritul si dimensiunile acestor pasari variaza considerabil. Cu toate acestea, toate speciile au cel putin o caracteristica in comun: capacitatea de a-si roti capul 270 de grade!

Incredibila miscare este posibila gratie celor 14 vertebre care compun gatul bufnitelor, dublu fata de numarul obisnuit regasit la pasarile comune. In plus, o asemenea miscare nu afecteaza sistemul circulator al bufnitelor - cum s-ar intampla in cazul oamenilor, de pilda!

2. Ochii bufnitelor sunt imobili, astfel ca, desi sunt foarte mari, nu le ajuta sa priveasca decat inainte. Aceasta caracteristica le face vulnerabile in fata pradatorilor, insa bufnitele compenseaza neajunsul cu ajutorul capacitatii uimitoare de a-si roti capul.

3. Bufnitele sunt pasari carnivore si chiar canibale, vanand fara mila si specii mai mici de bufnite. Insa trebuie spus ca exista si o specie, bufnita elf (Micrathene whitneyi), care consuma si altceva decat carne, si anume fructe si seminte.

4. Speciile mari de bufnite sunt capabile sa vaneze mamifere, precum pui de lup, vulpi si caprioare mici. Cercetarile au aratat insa ca bufnitele prefera sa vaneze in mod special arici, in zonele in care acestia abunda. Si daca majoritatea animalelor de prada se fereste de arici din cauza tepilor ascutiti, bufnitelor nu le pun nicio problema gratie ghearelor lor puternice.

5. Spre deosebire de multe alte specii de pasari, femelele-bufnita sunt adesea mai mari si mai agresive decat masculii. Iar atunci cand dimensiunile lor sunt similare, femelele-bufnita pot fi identificate multumita penajului lor mai viu colorat decat cel al masculilor.

6. Cele mai apropiate rude ale bufnitelor nu sunt pasarile diurne de prada (bufnitele sunt pasari nocturne de prada), ci pescarusii, pasarile colibri si chiar pasarile cantatoare, precum vrabiile!

7. Bufnitele sunt vanatori intr-atat de iscusiti incat anumite specii isi pot lua complet prin surprindere prada, fara ca aceasta sa le auda macar! Mai precis, penajul lor s-a adaptat pentru a permite zborul aproape imperceptibil din punct de vedere auditiv, fiind prevazut cu "carlige" care actioneaza precum niste amortizoare.

8. Striga, cea mai raspandita specie de bufnita la nivel mondial, poate vana chiar si 1000 de soareci intr-un an, fapt care o face sa fie extrem de indragita in zonele rurale, unde fermierii se lupta cu numarul excesiv de rozatoare care produc stricaciuni recoltelor de legume si cereale.

9. Specii diverse de bufnite pot fi intalnite pe toate continentele, mai putin in Antarctica.

10. Exista specii de bufnite care traiesc in interiorul unor... cactusi! Este cazul bufnitelor elf, de pilda, care se adapostesc in gaurile create de ciocanitori in cactusii giganti saguaro (Carnegiea gigantea).


Foto: http://onebigphoto.com, tested.com, coolanimalworld.com, flickr.com, incrediblemk.com

Quiz
Cu ce animal semeni?

Aici vei afla cu ce animal semeni.Depilda eu seman mai mult cu o pisica.

Sondaj

Culoarea calului!