Agapornis

1/1221
label Info Pasari autorenew 25 Feb 2013, 00:00
Este usor de crescut si intretinut, insa are nevoie de atentia constanta a stapanilor.

Istoricul si originea

Papagalul Agapornis, cunoscut si sub numele de papagalul amorez (lovebirds) este originar din Africa, unde traieste in general in colonii. Este intalnit si in padurile tropicale din Guineea, Etiopia, Kenia si Tanzania. Denumirea de "Lovebirds" au primit-o deoarece au obiceiul sa se ciuguleasca de pene si sa stea mereu apropiati, ca doi indragostiti.

Pana in anul 1600, aceasta specie de papagal nu era cunoscuta in afara continentului negru. Incepand din secolul XIX, pasarea a devenit populara in intreaga lume, datorita penajului atragator si comportamentului docil.

Taxonomia

Regnul: Animalia
Increngatura: Chordata
Clasa: Aves
Ordinul: Psittaciformes
Familia: Psittaculidae
Genul: Agapornis

Aspectul exterior si dimensiunile

Papagalul Agapornis este o pasare de mici dimensiuni, intre 13 si 17 centimetri si cu de greutate de pana la 60 de grame. Sunt printre cele mai mici specii de papagali din lume si se caracterizeaza prin corpul lung, mic si robust, cu coada scurta si ciocul masiv, ascutit si puternic.

Exista mai multe specii de papagali Agapornis, fiecare cu trasaturi distincte. Insa, culoarea de baza a fiecarei specii de papagal Agapornis este verde:

  • Agapornis rosicollis: papagal pitic cu capul roz;

  • Agaporis personatus: papagal pitic cu cap negru;

  • Agapornis cana: papagal cu capul gri;

  • Agapornis pullarius: papagal cu capul portocaliu;

  • Agapornis lilianae: papagal cu cap de capsuni;

  • Agapornis swindernianus: papagal cu guler negru.



Personalitatea si comportamentul

Papagalul Agapornis traieste intotdeauna in pereche, este o pasare monogama, foarte prietenoasa si vioaie. Atunci cand unul dintre papagali moare, celalalt intra intr-o stare de depresie si stres si in scurt timp moare si el.

Aceasta specie de papagal este foarte sociabila si jucausa, plina de viata si afectuoasa cu stapanii. Sunt atente la toate detaliile si socializeaza cu toate persoanele care intra in casa.

Acestui papagal ii place sa se joace si sa danseze pe umarul stapanilor. De asemenea, este mare amator de privit in oglinda, astfel ca va ajunge cat mai des in zona oglinzilor din locuinta.

Chiar daca este de dimensiuni mici, papagalul Agapornis este foarte inteligent si dispune de capacitatile unei pasari de dimensiuni normale. Este foarte afectuos si ii place sa detina controlul asupra intregii locuinte. Are nevoie de atentia permanenta a stapanului, insa in caz contrar va intra in depresie.

Detinatorii de astfel de papagali care sunt foarte ocupati este bine sa achizitioneze o pereche de papagali Agapronis, astfel incat sa nu se plictiseasca atunci cand lasati singuri.

2301.jpg

Adapostirea

Deoarece este farte activ, papagalul Agapornis are nevoie de o colivie mai mare, cu multe stinghii si jucarii de care sa se agate. De asemenea, este indicat ca papagalul sa fie lasat sa zboare prin camera.

Hranirea

In mediul natural, papagalii Agapornis se hranesc cu muguri, frunze, boboci de flori, insecte, larve, seminte si fructe.

In captivitate insa hrana trebuie sa fie cat mai proaspata si naturala. Proprietarii de astfel de pasari ar trebui sa le ofere amestecuri de seminte uscate, crude sau coapte, oua fierte si paine uscata. De asemenea, este recomandat ca toata hrana sa fie taiata in bucatele cat mai mici.

In plus, papagalul Agapornis poate fi hranit si cu fructe si legume, foarte bine spalate si taiate in cubulete. Astfel, cei care au astfel de pasari le pot oferi mere, pere, struguri, cirese, ananas, piersici, portocale, nectarine, banane, kiwi, morcovi, broccoli, varza, salata verde, conopida, castravete si fasole verde.

Papagalul Agapornis se va dezvolta frumos si, daca consuma ovaz, care este indicat in special in timpul perioadei de imperechere. Atunci cand pasarea este bolnava, semintele trebuie inmuiate in apa.

Pasarea are nevoie si de apa proaspata in fiecare zi, iar pentru a se dezvolta frumos, hrana poate fi suplimentata cu proteine, calciu si vitamina A.

Ingrijirea

Papagalul Agapornis se dezvolta foarte frumos si poate trai foarte mult daca i se asigura conditii optime de vietuire. Astfel, are nevoie de hrana corespunzatoare si un mediu igienic. Colivia in care sta este bine sa fie curatata zilnic, la fel si jucariile, accesoriile si vasele cu apa si hrana.

Pasarea este sensibila la temperaturile joase, astfel ca trebuie tinut intr-o incapere incalzita, fara curenti de aer. Deoarece este foarte activ, papagalul Agapornis are nevoie de foarte mult spatiu de desfasurare. Colivia sa este bine sa dispuna de multe stinghii din lemn si jucarii care sa ii ajute sa isi dezvolte muschii masticatori.

De asemenea, persoanele care detin papagali Agapornis pot lasa aceste pasari sa zboare si prin casa. In plus, este indicat ca stapanii sa nu aiba mai mult de trei perechi de papagali Agapornis deoarece pot deveni agresivi. Astfel, o singura colivie este bine sa adaposteasca doar o pereche de papagali Agapornis.

Reproducerea

Papagalii Agapornis sunt pasari care ating rapid maturitatea sexuala, in jurul varstei de 10 - 12 luni. Se reproduc destul de repede si de mai multe ori pe an, astfel ca o pereche de papagali Agapornis va produce chiar si trei serii de oua intr-un.

Papagalii Agapornis sunt cunoscuti ca fiind unele dintre cele mai fidele pasari - atunci cand isi gasesc perechea, traiesc impreuna toata viata. La inceput, papagalii pot fi retinuti unul cu celalalt, insa pe masura ce se obisnuiesc vor sta apropiati pe stinghiile din colivie, se vor ciuguli, vor manca impreuna si in cele din urma se vor imperechea.

Dupa imperechere, in maxim 10 zile, femela va depune in jur de 4 - 7 oua, cate un ou la fiecare doua zile. Perioada de incubatie a oualor dureaza intre 21 si 23 de zile, timp in care femela va cloci in permanenta si va fi hranita de mascul.

Pe toata perioda de clocire, atat ziua, cat si noaptea, femela va intoarce ouale de pe o parte pe alta, pentru a preveni lipirea embrionului de coaja de ou.

Boli si afectiuni curente

Cel mai adesea, papagalul Agapornis sufera de diferite infectii, paraziti interni, paduchi, probleme respiratorii si diaree. Majoritatea infectiilor sunt cauzate de ranile provocate in timpul luptelor.

In plus, papagalul Agapornis mai sufera si de boli ale ciocului, penelor si ficatului. Aceste afectiuni sunt cauzate in special de alimentatia necorespunzatoare.

Surse foto: pandasthumb.org,es.wikipedia.org,en.wikipedia.org,eol.org

Surse foto: pandasthumb.org, free-pet-wallpapers.com, bukisa.com, picasaweb.google.com