Amandine Gould

1/1624
label Info Pasari autorenew 22 Nov 2013, 00:00
Considerata cea mai frumoasa specie de cinteza, Amandine Gould a devenit si o populara pasare de colivie.

Taxonomia

Regnul: Animalia
Increngatura: Chordata
Clasa: Aves
Ordinul: Passeriformes
Familia: Estrildidae
Genul: Erythura
Specia: Erythura gouldiae/Chloebia gouldiae

Aspectul exterior si dimensiunile

Atat masculul, cat si femela au un penaj viu colorat in care se impletesc nuante de verde smarald, galben, rosu, mov si negru, cu diferenta ca femela Amandine Gould are tendinta sa aiba coloritul usor mai putin pronuntat. Spre exemplu, masculul are pieptul colorat intr-o nuanta intensa de mov, in timp ce pieptul femelei este colorat, mai degraba, intr-o nuanta de violet.

Masculul cinteza diamant are spatele colorat intr-o nuanta de verde smarald, capul negru, rosu sau galben si o banda albastru deschis la nivelul gatului. Partea superioara a pieptului este mov inchis, in timp ce partea inferioara este colorata in crem stralucitor. Coada impleteste pene albastre si negre, care ii ofera pasarii un aspect foarte elegant.

Ambele sexe au irisul maro inchis sau negru, plus un inel albastru-gri in jurul ochilor. Picioarele si ghearele sunt rozalii cu tente portocalii.

Cele mai multe exemplare de Amandine Gould au capul colorat in negru (75%), existand si exemplare cu capul rosu si, mai rar, cu capul galben. Totodata, inmultirea selectiva in captivitate a determinat aparitia unor varietati coloristice precum Yellow, Dilute, Blue, Silver, White si Albino.

Puii de Amandine Gould au, la randul lor, un colorit specific. Astfel, capul, partile laterale ale corpului si gatul sunt cenusii, in timp ce spatele, aripile si coada sunt oliv, abdomenul fiind maro deschis. Ciocul lor este negricios cu varful rosu, iar picioarele si ghearele sunt maro deschis.

Cinteza diamant are dimensiuni cuprinse intre circa 12 si 15 cm si o greutate de 15-17 g.

Personalitatea

Amandine Gould este o indragita pasare de colivie, gratie coloritului si trilurilor melodioase pe care le emite. Pasarea este calma si independenta, dar nu si foarte sociabila si afectuoasa. Astfel, nu ii place sa fie atinsa sau tinuta in palma, orice incercare in acest sens stresand-o foarte tare.

Poate fi crescuta alaturi de alte exemplare de Amandine Gould sau din alte specii de cinteze, dar si pe cont propriu, dat fiind faptul ca, in mediul natural, nu traieste in colonie.

Adapostirea

Cinteza diamant, fie ca este adapostita singura sau alaturi de alte pasari, are nevoie de o colivie cat mai incapatoare - preferabil, o voliera - in care sa se poata desfasura in voie.

Opteaza pentru o voliera cu zabrele din fier forjat sau otel inoxidabil, care nu risca sa influenteze negativ sanatatea cintezei diamant. Totodata, trebuie acordata o atentie speciala spatiului dintre zabrele, care trebuie sa fie suficient de mic pentru a nu-i permite pasarii sa isi vare capul intre ele.

In voliera ar trebui sa fie incluse si stinghii de diferite dimensiuni, aflate la inaltimi variate. De asemenea, acopera baza adapostului cu ziare sau prosoape de hartie, evitand pietrisul. Nu in ultimul rand, asigura-te ca in voliera sa afla si un vas cu apa in care Amandine Gould se poate balaci in voie.

Hranirea

La fel ca toate celelalte specii de cinteze, Amandine Gould se hraneste cu seminte. In timpul sezonului de imperechere, hrana de baza este constituita din semintele coapte sau semicoapte ale ierburilor din genul Sorghum.

Sezonul secetos obliga cintezele Amandine Gould sa caute seminte uscate pe suprafata solului. Pe de alta parte, in sezonul ploios, semintele ierbii Spinifex (Triodia sp.) sunt componente importante in dieta acestor pasari cantatoare.

Pana in prezent, s-a constatat ca Amandine Gould consuma sase specii diferite de seminte ierboase, insa cercetatorii mai cauta inca dovezi despre prezenta insectelor in dieta cintezelor Amandine Gold.

In captivitate, hrana acestor pasari trebuie sa fie variata, bazata pe un amestec din mai multe soiuri de mei (70%) si glant (30%). Se pot face si completari, prin adaugarea de seminte coapte de salata si graminee, galbenus de ou fiert tare, saruri minerale, vitamine si furaje verzi.

Reproducerea

Perioadele de reproducere pot exista in toate lunile anului, in afara de luna octombrie. In salbaticie, cintezele diamant aleg prima parte a sezonului secetos pentru imperechere, cat exista inca hrana din belsug in mediul inconjurator.

Amandine gold isi construiesc cuiburi in scorburile copacilor, de regula la aproximativ un kilometru de o sursa de apa. Dansul de curtare al masculului este un spectacol fascinant, acesta intinzandu-si aripile pentru evidentierea coloritului si umflandu-si pieptul.

Dupa imperechere, femela depune in medie cate 4-8 oua. Ambii parinti participa la clocirea oualor in timpul zilei, iar femela de cinteza diamant sta pe oua in timpul noptii. Cand ouale eclozeaza, exista o colaborare echitabila intre parinti, in privinta ingrijirii puilor. Puii de Amandine gold parasesc cuibul dupa 19-23 de zile si devin independenti atunci cand implinesc 40 de zile de viata.

Boli si afectiuni curente

Cintezele diamant devin docile atunci cand se imbolnavesc, devin aproape imobile si nu mai par interesate de ceea ce se intampla in jurul lor. Este posibil sa consume o cantitate mai mica de hrana si sa nu se recupereze complet, in lipsa administrarii tratamentului la timp.

Cele mai frecvente boli si afectiuni care vizeaza cintezele Amandine gold sunt racelile, coccidioza, viermii parazitari, retentia oului, fracturile si pierderea penelor (in special de la nivelul gatului si capului).

Simptomele de imbolnavire includ aplecarea capului pe spate, postura nefireasca, coada si aripile orientate in jos, penele infoiate si ochii partial inchisi. Pasarea bolnava trebuie sa fie ingrijita in cusca separata, unde sa i se furnizeze apa si hrana din belsug. Daca mediul in care traieste este racoros, o lampa de incalzire poate fi necesara (aceasta stimuleaza productia de anticorpi).

Urmatorul pas este identificarea problemei de sanatate a cintezei diamant si administrarea tratamentului corect, prescris de medicul veterinar.

2851.jpg

Speranta de viata

In medie, speranta de viata a pasarilor cantatoare Amandine gold este de 8 ani.

[[g]]