animale.ro  »  Pasari  »  Info Pasari  »  Aratinga Soarelui

Aratinga Soarelui

1/1328
calendar_month 09 Ian 2013, 00:00
Datorita aspectului sau deosebit si a personalitatii complexe, papagalul cu penaj viu colorat a devenit o indragita pasare de companie.

Despre papagalul Aratinga Soarelui

Papagalul Aratinga Soarelui este originar din nord-estul Americii de Sud, din Brazilia pana in Venezuela. La maturitate, atinge o dimensiune de circa 30 cm si o greutate de 110 grame. Are o speranta de viata de aproximativ 25 - 30 de ani.

Pasarea se distinge prin coloritul sau viu, in care se impletesc nuante de galben, portocaliu, rosu, verde si albastru. Penajul preponderent galben este stropit cu portocaliu in zona abdominala, frunte, partea laterala a capului si pe spate. Coada papagalului este un amestec de nuante de albastru si de verde.

Puii de papagal Aratinga Soarelui au penajul in mare parte verde, acestia capatand coloritul intens si variat pentru care sunt renumiti la atingerea maturitatii.

Colivia pentru un papagal Aratinga Soarelui

Aratinga Soarelui este o indragita pasare de companie, in pofida pretului sau piperat, fenomen care, in corelatie cu pierderea habitatului natural, a dus la scaderea dramatica a efectivelor acestor papagali, aflate in libertate.

Papagalul Aratinga Soarelui are nevoie de o colivie sau chiar o voliera incapatoare, in care sa se poata desfasura in voie, fara sa riste ca penajul (in special, coada) sa ii fie afectat de miscari si de lovirea de zabrele.

Un exemplar de Aratinga Soarelui se va simti excelent intr-o colivie de minim 60 cm latime, 60 cm lungime si 75 cm inaltime. Dimensiunile trebuie sa creasca proportional cu numarul de exemplare adapostite in colivie/voliera.

Fiind o pasare activa si jucausa, papagalul Aratinga Soarelui are nevoie de jucarii de diverse tipuri, de la cele pentru catarat pana la cele pe care le poate roade dupa bunul plac. Stinghiile sunt si ele importante, in numar mare, asezate la diferite inaltimi.

Hrana oferita unui papagal Aratinga Soarelui

Papagalul Aratinga Soarelui apreciaza un meniu variat, din care nu ar trebui sa lipseasca peletele, semintele, fructele, legumele si chiar si insectele, pe care le consuma ocazional in mediul natural.

O alimentatie echilibrata ar trebui sa contina, pe langa hrana uscata, si produse umede, cum sunt fructele si legumele proaspete. Important este si aportul de proteine, din surse precum galbenus fiert, insecte, viermi etc.

Papagalul trebuie sa aiba la dispozitie in permanenta un vas cu apa proaspata.

Personalitatea papagalului Aratinga Soarelui

Aceasta specie de papagal este inteligenta, comunicativa (emite sunete stridente) si iubitoare. In special atunci cand nu are un partener - un alt papagal Aratinga Soarelui -, pasarea dezvolta o legatura speciala cu posesorul ei. In acest sens, cel din urma trebuie sa fie dispus sa ii acorde multa atentie!

De altfel, nu sunt putine exemplarele de Aratinga Soarelui care isi vor manifesta sonor nemultumirea de a fi neglijate. In plus, din cauza plictiselii si a singuratatii, pot ajunge sa adopte comportamente distructive.

In general, papagalul Aratinga Soarelui este un bun animal de companie pentru o familie cu copii, cu conditia sa beneficieze de atentia de care are nevoie din partea tuturor membrilor. In caz contrar, poate deveni agresiv cu cei pe care ii considera "straini".

Foto: wallsonline.net, hoobly.com, parrotforums.com, fineartamerica.comRecomandari

Pet Vet

Osteosarcomul canin este cea mai comuna forma de tumora osoasa la caini. Apare de obicei la membre, dar poate afecta si craniul si mandibula, coloana ...

 
 
 
 
Sondaj
iti iubesti animalul?