Canarul
1/1296
label Info Pasari autorenew 25 Apr 2013, 00:00
O pasare vesela si inteligenta, canarul poate fi crescut cu usurinta in captivitate si incanta posesorul cu triluri armonioase.

Istoricul si originea

Canarul crescut in prezent in gospodariile din lumea intreaga reprezinta varianta domesticita a canarului salbatic, o mica pasare cantatoare din familia cintezei, provenind din Insulele Azore, Madeira si Canare.

De altfel, numele pasarii indica intocmai provenienta sa, insulele spaniole Canare a caror denumire in limba latina "Insula Canaria" (ce face referire la cea mai mare dintre ele, Gran Canaria) se traduce "Insula Cainilor".

In mediul natural, canarul prefera dumbravile, livezile si zonele cu vegetatie putin abundenta. Pasarea prefera sa traiasca in grupuri de mici dimensiuni.

Imperecherea in captivitate a canarilor a inceput in secolul al XVII-lea, odata cu introducerea lor, de catre marinarii spanioli, in Europa. Initial, canarul a fost pasarea elitelor, fiind intalnita la curtile regilor spanioli si britanici. Ulterior, canarul a ajuns si in Italia, perioada in care numarul exemplarelor domesticite de canari a crescut exponential, pasarile raspandindu-se in intreaga Europa.

In prezent, cele peste doua sute de varietati de canari domestici pot fi impartite in trei grupe distincte: canarii cantatori (cei mai multi avand penajul galben), canarii de forma si pozitie (conformatie) si canarii de culoare.

Printre cele mai raspandite varietati de canari de cantec se numara Roller, Waterslagger, Timbrado, American Singer, Persian Singer, Russian Singer etc.

Canari de forma si pozitie, populari in gospodariile din lumea intreaga, sunt Border, Yorkshire, motat (Gloster), frizat (Frilled), cocosat, Lizard, Lancashire, Norwich, Mexicana etc.

Cat despre canarii de culoare, imperecheati pentru mutatiile coloristice pe care le creeaza, cateva dintre cele mai intalnite varietati sunt Ino, Eumo, Satinette, Bronze, Ivory, Onyx, Mosaic, Red Factor etc.

Clasificarea

Regn Animalia

Increngatura Chordata

Clasa Aves

Ordin Passeriformes

Familie Fringillidae

Gen Serinus

Specie Serinus canaria

Subspecie Serinus canaria domestica

Aspectul exterior si dimensiunile

Varietatile domesticite de canar salbatic sunt disponibile intr-o paleta generoasa de culori, de la galben la portocaliu, maro, negru, alb si rosu, cea din urma fiind obtinuta in urma imperecherii cu scatiul de Venezuela (Carduelis cucullata), o mica pasare cu penaj rosu aprins.

Canarul salbatic are un colorit diferit de cel domestic, penajul sau fiind predominant verde sau cenusiu-cafeniu.

Dimensiunile canarului difera, de asemenea, de la o varietate la alta. Spre exemplu, canarul Roller, o varietate cantatoare, poate atinge o inaltime de circa 15 cm, in timp ce canarul Yorkshire, varietate de canar de pozitie, atinge la maturitate o inaltime de aproximativ 17 cm.

Canarul salbatic este usor mai mic decat canarul domestic.

In general, greutatea canarului domestic este de 15-20 g.

Personalitatea

Spre deosebire de majoritatea pasarilor de companie, canarul este o pasare solitara, timida, care nu agreeaza prezenta altor pasari (cu exceptia perioadei de imperechere).

De altfel, masculul canar este foarte teritorial si va ataca pasarile din apropierea sa - inclusiv femela, in afara sezonului de reproducere.

Canarul nu este sociabil nici cu oamenii, preferand sa fie cat mai putin manipulat. Totusi, nu ii displace prezenta acestora.

Adapostirea

Canarul ar trebui adapostit intr-o colivie incapatoare, de circa 150 cm patrati, care sa ii permita sa zboare in voie, evitand astfel si problemele de sanatate, precum obezitatea, cauzate de lipsa exercitiilor fizice. Este important, de asemenea, ca spatiul dintre zabrelele coliviei sa nu fie mai mare de aproximativ 1 cm.

In interiorul coliviei ar trebui sa se afle cel putin 2 stinghii din lemn si jucarii din belsug, pe care canarul le va aprecia. Esentiala este si prezenta unui vas cu apa in care pasarea sa se poata balaci, intrucat aceasta este una dintre activitatile sale preferate.

Colivia ar trebui sa fie ferita de curentii de aer (reci ori calzi) si de bataia directa a razelor de soare. Noaptea, colivia ar trebui acoperita.

Hranirea

Canarul are nevoie de o alimentatie variata pentru a-si mentine sanatatea. Hrana recomandata este compusa din amestecuri de seminte comercializate in magazinele de specialitate, alcatuite din mei, seminte de rapita, maselarita, canepa etc.

Pe langa amestecurile de seminte, canarul mai poate fi hranit si cu frunze de legume verzi (salata, spanac, broccoli etc.), galbenus de ou fiert, frunze de morcov. Pasarea se va bucura, totodata, sa primeasca bucatele din fructe precum peneni, mere sau struguri.

Suplimentele de vitamine sunt, de asemenea, recomandate, in special in cazul unei alimentatii alcatuite preponderent din amestecuri de seminte.

Nu in ultimul rand, canarului ii trebuie pus la dispozitie un mic vas cu apa proaspata, ce trebuie schimbata zilnic pentru a preveni eventualele imbolnaviri.

Aspecte particulare

Sexarea canarilor in vederea imperecherii poate fi dificila; cu toate acestea, exista cateva caracteristici care diferentiaza masculii de femele. Spre exemplu, in timp ce majoritatea masculilor canta, cele mai multe femelele sunt "tacute" sau emit sunete mai putin stridente decat masculii.

Canarii vor fi pregatiti pentru imperechere in momentul in care perioada de lumina a zilei are o durata de minim 12 ore. Masculul va curta asiduu femela, pentru care se va si lupta cu alti masculi, si va fi pregatit de imperechere inaintea ei.

In urma imperecherii, femela va depune 4-5 oua (numarul poate fi si de 8) in zile consecutive in interiorul unui cuib pregatit in prealabil, captusit cu vata, servetele si alte materiale moi.

Perioada de incubatie dureaza 14 zile, timp in care femela paraseste rareori cuibul. La 18 zile de la eclozare, puii de canar vor fi pregatiti sa iasa din cuib. Ulterior, parintii ii vor mai hrani timp de circa o saptamana.



Boli si afectiuni curente

Canarul poate fi afectat de boli respiratorii, depresie, aspergilioza, infectii bacteriene, deficiente nutritionale, boli genetice, conjunctivita etc.

Speranta de viata a unui canar este de circa 10 ani.

Foto: moudy1994.wordpress.com, brentbolthousephotography.com, ariafromabirdcage.com, facebook.com, bestofbreeds.net, ign.com, americancoalonline.com