Candidoza la papagali
1/1081
label Info Pasari autorenew 27 Sep 2012, 00:00
Prezenta in sistemul digestiv la pasarii, Candida imbolnaveste un papagal cu sistemul imunitar slabit si poate provoca diferite probleme la nivelul sistemului digestiv, la nivelul ciocului si al sistemului respirator, dar si la nivelul sistemului nervos. La papagali, candidoza se instaleaza mai rar decat la alte pasari la nivelul pielii, al ochilor, al penelor si al sistemului reproducator.

Boala afecteaza mai des papagalii tineri, dar poate aparea si la adulti, atunci cand pasarea are probleme imunitare, cand a urmat un tratament cu antibiotice pe termen lung sau cand sufera de malnutritie. Curatenia coliviei este importanta pentru a preveni aceasta boala, mai ales pe timpul verii, cand fructele si legumele proaspete se pot strica in cateva ore.

Cum cureti colivia unui papagal

Simptome

Primele simptome asociate candidozei la papagali vizeaza pierderea apetitului si regurgitarea mancarii. La puii de papagal simptomele sunt mai pronuntate si includ si letargie puternica. La adulti, acestea variaza in functie de organul infectat si uneori pot trece complet neobservate.

Cand candidoza afecteaza ciocul respiratia papagalului devine urat mirositoare si la nivelul ciocului pot aparea pete albe. In acelasi timp, productia de mucozitati creste, iar acestea pot fi transparente sau pot avea o culoare albicioasa.

Atunci cand candida afecteaza pipota, stomacul sau intestinul, pasarea poate slabi rapid, poate suferi de diaree si depresie. Daca papagalul nu primeste o alimentatie echilibrata, boala poate deveni cronica la nivelul sistemului digestiv.

Daca papagalul are candidoza la nivelul sistemului respirator, pot fi observate o schimbare a vocii, dificultati de respiratie si scurgeri de mucozitati nazale.



Tratament si prevenire

Dupa examinarea probelor biologice si a simptomelor pasarii, medicul veterinar poate recomanda mai multe tipuri de medicamente pentru eliminarea candidozei la papagal, in functie de zona afectata. Acestea includ nistatina, flucitozina, ketoconazol sau un unguent ce contine amfotericina B, atunci cand candidoza afecteaza ciocul sau pielea papagalului.

Recomandarile pentru vindecarea cat mai rapida a pasarii vizeaza si o alimentatie cat mai bogata in vitamine si curatarea corecta si regulata a coliviei si a vasului de apa. Eliminarea cauzelor de stres este o alta masura ce ajuta la vindecarea mai rapida a pasarii.

Medicamentele impotriva candidozei pot fi administrate si preventiv, atunci cand pasarea sufera de o alta infectie ce necesita tratamentul prelungit cu antibiotice.

Papagalii cei mai expusi la raspandirea ciupercii din sistemul digestiv la alte organe sunt fie foarte tineri, fie sufera de alte boli sau de deficiente in alimentatie. Candida nu poate fi eliminata complet din corpul pasarii sau din mediul ei, motiv pentru care ingrijirea corecta a papagalului este cea mai buna masura de prevenire.

Sursa foto: Petinfoclub.com, Muhabbet-kusu.net, Askdrellie.blogspot.com

Quiz
Ce caine ti se potriveste?

Pentru a afla cu care rasa de caine esti compatibil .In functie de personalitatea ta te potrivesti cu o anumita rasa de caini.

Sondaj

ce ii cumperi cainelui tau