animale.ro  »  Pasari  »  Info Pasari  »  Cauzele producerii de oua nefertile la pasari

Cauzele producerii de oua nefertile la pasari

1/1209
calendar_month 05 Sep 2012, 00:00
Aparitia oualor lipsite de embroni viabili are cauze multiple, insa poate fi corectata in majoritatea situatiilor.

Un cuplu de pasari care se imperecheaza cu succes, dar care produc oua nefertile in repetate randuri trebuie investigat pentru ca problema care determina instalarea infertilitatii sa fie indepartata.

Cauze de ordin nutritional

Producerea oualor nefertile poate avea la baza o serie de cauze nutritionale, care fac referire la o alimentatie necorespunzatoare a pasarilor-parinti. Astfel, o femela care prezinta un deficit de calciu si de sodiu poate avea probleme in a depune oua fertile. Totodata, o alimentatie care contine o cantitate prea mare de zinc poate reprezenta o alta cauza a infertilitatii. Nu trebuie ignorate nici problemele de greutate: obezitatea este un alt factor care predispune la producerea de oua nefertile.

Daca producerea de oua nefertile este cauzata de factori nutrionali, se recomanda identificarea si corectarea lor. O dieta variata este ideala pentru prevenirea instalarii ulterioare a problemelor de fertilitate la pasari.

Cauze de ordin genetic

Specialistii recomanda evitarea imperecherii a doua pasari inrudite - legaturile de sange pot cauza mutatii si scadea sansele producerii de oua fertile, viabile. Este important sa retii ca, pe langa infertilitate, imperecherea pe linie de sange poate determina producerea de sperma de calitate scazuta, un comportament bizar la imperecherea, cat si defecte fizice la pui.

Cauze de ordin fizic

In cazul in care cuplul tau de pasari, care candva se imperechea cu succes, nu mai reuseste sa produca oua fertile, este posibil sa fie vorba despre o problema fizica. Un cuplu de pasari batrane va depune din ce in ce mai putine oua inainte de a stopa in totalitate procesul de imperechere. La fel de bine, pasarile pot fi prea tinere pentru ca imperecherea lor sa produca rezultatele scontate.

Alte cauze care determina aparitia oualor nefertile se refera la sanatatea pasarilor. O pereche perfect sanatoasa are sanse mult mai mari sa produca urmasi decat una cu probleme (minore sa majore) de sanatate.

O cauza poate fi functionarea deficitara a sistemului reproducator - probleme precum chisturile ori tumorile pot pune in pericol imperecherea pasarilor de colivie si producerea de oua viabile.

Nu in ultimul rand, retine ca timpul este foarte important: cu cat ouale sunt incubate mai repede dupa depunerea lor, cu atat cresc sansele ca acestea sa produca embrioni viabili.

Influenta nefasta a mediului

Producerea de oua nefertile poate fi determinata si de influenta negativa exercitata asupra pasarilor de mediul in care traiesc. Spre exemplu, imperecherea si succesul depunerii de oua viabile sunt afectate de variatiile extreme de temperatura. Totodata, este importanta si fixarea corespunzatoare a stinghiilor, care sa permita o copulare de succes.

Foto: dmp-engineering.com, peachfront.wordpress.com, suite101.com

Recomandari

Pet Vet

Dermatita alergica la caini este o boala comuna care provoaca inflamarea pielii si mancarimi. Infectii secundare ale pielii si urechilor apar frecvent...

 
 
 

Quiz

Oare ce felina ti s-ar potrivi?

 
Sondaj
regreti cand iti lovesti animalul?