Braziliana cu par scurt
3/3469
calendar_month 23 Mai 2023, 21:20
De la „pisica strazii” a ajuns sa fie pisica de rasa pura. Aceasta este Braziliana cu par scurt (Brazilian Shorthair), o pisica de dimensiuni medii, cu ochi expresivi si jucausi.
Daca sunteti in cautarea unei pisici afectuoase, care nu este agresiva si adora sa fie in preajma oamenilor, Braziliana se incadreaza perfect in cerintele voastre.


Istoric


Braziliana cu par scurt (Brazilian shorthair) dateaza de la jumatatea anilor `80 avandu-si originile pe strazile Braziliei. Se pare ca pisica a fost adusa in Brazilia de catre colonistii europeni. Aceasta rasa nu este inca recunoscuta formal de toate organizatiile de profil care acrediteaza o rasa, de fapt recunosterea ei a venit in momentul in care Federatia Felina a Braziliei a realizat ca trebuie sa existe o rasa felina originara din Brazilia. Astfel, brazilienii au inceput sa compare si sa inspecteze pisicile de pe strazi si au remarcat ca toate arata in acelasi fel si au aceleasi caracterisici. Astfel a luat nastere rasa de pisica braziliana cu par scurt, insa mai exista si alte rase de pisici descoperite pe strada, cum ar fi Americana, Celtica sau Europeana cu par scurt si American Keuda.


Desi este oarecum recunoscuta ca rasa, pisica braziliana a starnit multe controverse in lumea crescatorilor profesionisti de pisici. Cu toate acestea, Braziliana cu par scurt este considerata acum o rasa pura de pisica, trecand de stadiul de pisica de pe strada. In SUA numarul crescatorilor de pisici braziliene este foarte mare spre deosebire de alte zone ale lumii.


Aspect exterior si dimensiuni


Pisicile braziliene cu par scurt sunt pisici puternice, agile, de dimensiuni medii, mai mult lungi decat inalte. Blana este scurta si intr-o varietate foarte mare de culori.
Sunt multe aspecte care fac speciale aceste pisici. Spre exemplu, spatiul dintre ochi este egal cu marimea ochiului, iar ochii, foarte expresivi de altfel, sunt de obicei de aceeasi culoare ca si blana.
Coada are o lungime medie si este tuguiata la varf. Masculii se pot distinge de femele cu usurinta, deoarece acestia au capul mai mare.


Temperament


Pisica braziliana are un temperament placut, este foarte jucausa, activa si o pradatoare desavarsita. Este inteligenta si invata lucruri foarte repede. Braziliana este o pisicuta foarte afectuoasa, spunandu-se despre ea ca este lipicioasa si se tine scai dupa stapan. Are foarte multa nevoie de dragoste, atentie si ingrijire, iar daca nu veti avea timp sa i-o oferiti pisica va deveni irascibila si suspicioasa.
Braziliana cu par scurt se intelege bine cu copiii, a caror companie o adora. Aceste pisici sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a lega relatii si prietenii cu toti membri familiei, nefiind pisicile unui singur stapan.


Boli si afectiuni curente


Braziliana cu par scurt este o rasa robusta si rezistenta, cu o sanatate de fier.
Singurele probleme pe care le-ar putea avea sunt predispozitia catre obezitate si gingivita. Din aceasta cauza ar trebui sa beneficieze de controale stomatologice o data pe an si de ingrijiri speciale (detartraj, periaj dentar profesionist) atunci cand este necesar.
Hranirea acesteia cu mancare granulata de buna calitate o va ajuta sa-si mentina dintii curati, dar ingrijirea dentara suplimentara este adesea necesara pentru a-i intretine dantura in perfecta stare.
Masculii, ca in cazul oricarei alte rase de pisici, nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie sa aveti o atentie sporita asupra alimentatiei si a aparitiei eventualelor dificultati de urinare.


Ideal este ca, dupa varsta de 6-8 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele probleme si pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.


Speranta medie de viata a Brazilian shorthair-ului este intre 15 si 20 ani.


Ingrijire


Ingrijirea Brazilienei cu par scurt este facila. Nu are nevoie decat de o pieptanare atenta, o data pe saptamana, timp de 5-10 minute cu un pieptan din metal inoxidabil.Quiz
Ai castiga un concurs de talente cu catelul tau?

daca realizezi acest quiz,vei observa la rezultat si pe parcursul testului ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci pentru a castiga un concurs de ...

Sondaj

te desparti greu de animalele care ti-au murit?