Cinteza orezar: dezvoltarea oualor si nasterea puilor

1/1029
label Info Pasari autorenew 01 Aug 2012, 00:00
Daca ai doua pasari pe care ai reusit sa le imperechezi, in continuare va trebui sa acorzi o importanta sporita etapei premergatoare nasterii puilor, dezvoltarii oualor, dar si nasterii si ingrijirii ulterioare a puilor de cinteza orezar.

Dezvoltarea oualor

Femela de cinteza orezar depune 6-8 oua albe, cu o lungime de circa 20 mm si un diametru de 12 mm. Ouale sunt depuse pe rand, cate unul pe zi, de regula dimineata. Prin urmare, inspectarea cuibului in care cinteza orezar isi depune ouale nu ar trebui realizata decat seara, astfel incat femela sa nu fie deranjata.

Cinteza orezar nu va incepe procesul de incubare a oualor decat dupa depunerea celui de-al treilea ou. Noteaza intr-un carnetel ziua in care ouale au fost depuse pentru a calcula data exacta cand puii vor ecloza - retine ce incubatia are o durata de maxim 18 zile, media fiind de 13-15 zile.

Existenta unui anumit numar de oua depuse nu garanteaza faptul ca, la finalul procesului de incubare, vei avea parte de un numar de pui de cinteza orezar egal cu cel al oualor din cuib. Exista riscul ca in interiorul cuibului umiditatea sa nu fie suficient de ridicata, iar ouale sa se usuce. Pentru a preveni acest fenomen nefericit, amplaseaza un vas cu apa in interiorul coliviei, astfel incat cinteza orezar sa se poata imbaia la nevoie si duce umezeala in cuib.

O alta problema poate surveni daca cele doua cinteze orezar stau prea strans lipite una de cealalta si ajung sa sufoce embrionii din ou, care mor din cauza caldurii si a lipsei de aer. In cazul in care, dupa eclozarea puilor, identifici 1-2 oua infertile, lasa-le in interiorul cuibului: acestea vor proteja micile pasari nou-nascute de parintii care le-ar putea sufoca.

Pe durata celor perioadei de incubare, asigura-te ca examinezi periodic ouale la lumina unei lanterne. Evita sa le atingi, daca acestea nu prezinta crapaturi sau alte semne care ar putea trada existenta unor probleme.

Examinarea iti va permite sa descoperi daca ouale sunt fertile sau nu. La circa 10 zile dupa ce au fost depuse, misca usor cuibul pentru a indeparta cintezele-parinti, dupa care lumineaza cu o lanterna fiecare ou in parte. Un ou fertil va fi rosiatic-rozaliu, in timp ce unul infertil va fi transparent si va parea gol pe dinauntru.

Nasterea puilor

La finalul perioadei de incubatie, primii pui de cinteza orezar vor iesi din ou. In primele ore de viata, micutele pasari nu vor avea nevoie de hrana, abia apoi fiind necesara interventia parintilor.

Puii se nasc fragili, orbi, lipsiti de pene si complet dependenti de parintii lor. Din fericire, cintezele orezar sunt parinti responsabili, astfel ca, atata vreme cat le vei pune apa si hrana la dispozitie in permanenta, ei vor reusi sa aiba grija in mod corespunzator de pui.

Puii de cinteza orezar cresc cu repeziciune, astfel ca, la doar 7 zile de la eclozare, forma aripilor va fi deja vizibila.

Foto: javafinch.co.uk, sites.google.com, sjdjavas.co.uk