animale.ro  »  Pasari  »  Info Pasari  »  Conditii premergatoare imperecherii la scatiul de Mozambic

Conditii premergatoare imperecherii la scatiul de Mozambic

1/1216
calendar_month 12 Sep 2012, 00:00
Este o pasare crescuta adesea in captivitate si care se poate reproduce cu usurinta atunci cand ii sunt asigurate conditiile necesare pentru o imperechere de succes.

Scatiul de Mozambic este inrudit cu canarul si, intocmai ca in cazul acestuia din urma, trilul masculului este incantator. Este o pasare monogama care, atunci cand isi alege perechea, o face pe viata. In conditii optime, similare celor din mediul natural, o pereche de scatii africani vor produce, din aprilie-mai pana in septembrie-noiembrie, puii sanatosi si viu colorati.

Sexarea pasarilor

Inainte de a decide imperecherea unor scatii de Mozambic, este important sa te asiguri ca ai ales doua pasari de sexe diferite. In acest sens, este important sa retii ca femela are un penaj cu un colorit mai putin pronuntat si viu, comparativ cu acela al masculului. Tot femela este prevazuta adesea cu pene gri in partea inferioare a gusei. Nu in ultimul rand, vei putea face diferenta intre un mascul si o femela de scatiu african prin faptul ca doar masculul canta.

Alegerea cuplului potrivit

O pereche potrivita de scatii africani este una care nu este inrudita pe linie de sange, pentru a preveni eventualele mutatii si probleme de sanatate la pui. De asemenea, pentru ca reproducerea sa fie una de succes, este esential ca intre cele doua pasari sa se formeze o legatura puternica.In acest sens, se recomanda sa formezi cuplul de scatii de Mozambic cu minim 4 saptamani inainte de sezonul de reproducere. Ofera-i perechii nou formate o colivie spatioasa, iar masculului, o alimentatie hranitoare pentru a-l face mai atragator in ochii femelei.

Retine, totodata, ca femela trebuie sa fi implinit 2 ani inainte de prima imperechere, iar masculul, 1 an.

Alegerea coliviei

Intrucat colivia este spatiul in care curtarea si imperecherea propriu-zisa vor avea loc, alegerea si amenajarea sa sunt foarte importante. Pentru inceput, colivia trebuie sa fie incapatoare - suficient de mare pentru a permite convietuirea scatiilor de Mozambic - si sa includa un separator, care sa o imparta in doua colivii distincte.

Separatorul detasabil este esential in perioada de tatonare, cand pasarile nu se cunosc, in acest fel evitandu-se eventualele conflicte si agresiuni. Separatorul poate fi indepartat cand comportamentul pasarilor indica apropierea imperecherii: trilurile masculului si "sarutul" printre zabrelele separatorului, printre altele.

Colivia va trebui sa includa si 2 cuiburi rotunde, cu un diametru de circa 12 cm si o adancime de maxim 8 cm. Cele ideale, care pot fi achizitionate din magazinele de specialitate, sunt confectionate din metal, plastic sau bambus. Femela este cea responsabila cu captusirea cuiburilor, prin urmare asigura-te ca ii pui la dispozitie bucatele de hartie, din material textil, de funie etc.

Alte conditii importante

Nu in ultimul rand, printre conditiile premergatoare unei imperecheri de succes intre doi scatii de Mozambic se numara si:

- O cantitate mare de lumina - pana la 14 ore pe zi - care va stimula imperecherea pasarilor.
- O alimentatie bogata in proteine si calciu si apa proaspata la discretie.

Foto: serinofil.com, redbubble.com, wah.olx.com.pk, pet-cockatiel.com

Recomandari

Pet Vet

Hepatosteatoza la feline este un sindrom potential letal cauzat de acumularea excesiva de lipide in celulele ficatului si duce la insuficienta hepatic...

 
 
 

Quiz

Parcurgi acest quiz pentru a afla ce rozator ti-ar place si lai iubi.Este util deoarece daca nu esti hotarat ce rozator sa iti cumperi te ajuta noi!!!...

 
Sondaj
Cine-i mai istet?