Guta la pasarile de companie

1/1540
label Info Pasari autorenew 23 Sep 2013, 00:00
Poate fi cauzata de factori ereditari, cat si de mediu ori nutritionali. Identificarea timpurie a bolii este esentiala pentru gestionarea sa eficienta si asigurarea calitatii vietii pasarilor afectate.

Ce este guta?

Guta este o afectiune caracterizata prin aparitia unor depuneri de acid uric la nivelul articulatiilor, ligamentelor, tendoanelor, dar si al tesuturilor organelor interne.

In functie de localizarea depunerilor, guta este impartita in:

- guta viscerala: depunerile de acid uric se localizeaza la nivelul organelor interne ale pasarii (ficat, splina, rinichi);
- guta articulara: depunerile se localizeaza la nivelul articulatiilor.

Cauzele gutei la pasarile de companie

Guta primara este cauzata de sintetizarea anormala a proteinelor care determina cresterea alarmanta a nivelului de acid uric din sange, in timp ce guta secundara, caracterizata prin incapacitatea rinichilor de a excreta acidul uric in mod corespunzator, poate fi declansata de:

- medicatie, precum administrarea de antibiotice;
- afectiuni cronice;
- boli renale;
- supraalimentare;
- aport prea ridicat de calciu si vitamina D3, caruia i se asociaza un aport scazut de fosfor;
- aport prea ridicat de sodiu (sare);
- aport prea ridicat de proteine (peste 30% din alimentatia zilnica);
- consum de apa cu continut ridicat de minerale;
- deshidratare;
- infectii virale;
- otravire cu dezinfectanti etc.

Simptomele gutei la pasarile de companie

In cazul gutei articulare, forma cronica a bolii, articulatiile se umfla, se inrosesc, sunt dureroase si calde la atingere. Din cauza suferintei, pasarile afectate isi pot transfera alternativ greutatea corpului de pe un picior pe altul si pot prefera sa stea la baza coliviei, in loc sa foloseasca stinghiile. Atunci cand guta afecteaza aripile pasarilor, acestea pot refuza sa zboare.

Alte simptome ale gutei la pasarile de companie includ:

- scadere a apetitului;
- diaree verzuie;
- letargie;
- pierdere in greutate;
- schimbari comportamentale.

Diagnosticarea gutei la pasarile de companie

Un diagnostic corect poate fi pus doar in cabinetul medicului veterinar. Acesta va analiza alimentatia, factorii de mediu si istoricul medical al pasarii si va realiza radiografii si teste de sange pentru a pune diagnosticul de guta. De asemenea, medicul veterinar poate realiza si o biopsie la nivelul articulatiilor.

Identificarea cristalelor de acid uric in tesutul articulatiilor va confirma afectiunea.

Tratamentul gutei la pasarile de companie

Tratamentul prescris variaza in functie de cauzele declansatoare ale gutei. Daca exista dezechilibre alimentare, acestea trebuie remediate. Totodata, pasarilor li se va prescrie un tratament medicamentos si eventuale suplimente de multivitamine care sa favorizeze buna functionare a rinichilor.

Odata instalata guta, tratamentul va trebui continuat intreaga viata, intrucat stoparea sa poate determina reaparitia bolii.

Foto: flickr.com, pigeons.biz, avianstudios.com, pets.thenest.com

Autor: Dana Saporan