Taxonomia
Regnul: Animalia
Increngatura: Chordata
Clasa: Aves
Ordinul: Psittaciformes
Familia: Psittacidae
Genul: Cyanoramphus
Speciile: Cyanoramphus auriceps, Cyanoramphus malherbi si Cyanoramphus novaezelandiae
Aspectul exterior si dimensiunile
Cele doua specii de papagal Kakariki raspandite in captivitate au aspect si dimensiuni similare, singurele diferente vizand coloritul coroanei (rosu, respectiv galben). Papagalii Kakariki (care, in limba maura, inseamna "papagal mic") au penajul verde intens, brazdat de irizatii albastre in zona aripilor. Ciocul lor este gri-argintiu, iar picioarele sunt cenusii. In urma incrucisarii celor doua specii in captivitate, au rezultat mai multe variatii coloristice, precum scortisoara si lutino.
Papagalii Kakariki cu coroana rosie ating dimensiuni de circa 27 cm, cei cu coroana galbena fiind usor mai mici.
Sexarea papagalilor Kakariki este relativ facila, intrucat ciocul si capul masculilor sunt mai mari decat cele ale femelelor. Coloritul penajului este, insa, similar.
Personalitatea
Papagalii Kakariki sunt pasari foarte jucause, active si nazdravane. Adora se se joace, sa zboare, sunt foarte curioase si se ataseaza imediat de proprietarii lor, cu care pot forma legaturi stranse. Lasati sa zboare liber prin casa, isi vor vari ciocul peste tot, chiar si in cele mai ascunse colturi, de aceea trebuie supravegheati in permanenta, pentru a nu se rani.
Desi foarte activi, papagalii Kakariki nu sunt neaparat si galagiosi, trilurile lor nefiind foarte stridente. Aceste pasari dau dovada si de o inteligenta incredibila si pot fi, astfel, invatate sa vorbeasca. Totusi, intrucat sunt nastrusnice si pline de energie, sunt specii recomandate crescatorilor cu experienta, intrucat pasarile Kakariki trebuie educate de timpuriu pentru a nu deveni problematice.
Adapostirea
Papagalii Kakariki pot fi adapostiti cu alte pasari, mai putin cu turturelele, insa vor prefera intotdeauna compania exemplarelor din aceeasi specie. Cea mai reusita combinatie ramane, de altfel, cea dintre un mascul si o femela de papagal Kakariki, ce formeaza un cuplu.
Fiind pasari active, carora le place sa faca miscare si sa se joace, papagalii Kakariki au nevoie de colivii incapatoare - evita-le pe cele destinate pasarilor de talie mica, intrucat nu vor face decat sa streseze voii papagali Kakariki.
Pentru a le asigura confortul, opteaza pentru o colivie ale carei dimensiuni sa nu fie mai mici de circa 85 cm lungime, 55 cm latime si 90 cm inaltime. Si pentru ca aceste pasari sunt mari maestre ale evadarii, este important ca zabrelele coliviei sa fie cat mai apropiate.
In colivia sau voliera aleasa ar trebuie sa se afle mai multe stinghii, din materiale variate si amplasate la inaltimi diverse. Este important, totusi, ca numarul lor sa nu fie intr-atat de mare incat sa impiedice pasarile sa zboare.
Totodata, in colivie sau voliera ar mai trebui sa fie adaugate si o varietate de jucarii, dar si un vas cu apa in care papagalii Kakariki sa se poata imbaia dupa bunul plac.
Foto: tossi.org.nz, wholesalebirdandcage.com, ibc.lynxeds.com, scoop.co.nz, Churchmouse