Marele Alexandru
1/1526
label Info Pasari autorenew 13 Sep 2013, 00:00
Fiind introdusa in Europa de catre Alexandru Macedon, dupa care pasarea a si fost numita, Marele Alexandru a devenit in prezent una dintre cele mai raspandite si indragite pasari de companie.

Taxonomia

Regnul: Animalia
Increngatura: Chordata
Clasa: Aves
Ordinul: Psittaciformes
Familia: Psittaculidae
Genul: Psittacula
Specia: Psittacula eupatria

Aspectul exterior si dimensiunile

Marele Alexandru este cea mai mare specie de papagal asiatic, cu o lungime totala de pana la circa 58-60 cm. Lungimea medie a aripilor este de circa 19-21 cm, iar cea a cozii poate atinge chiar si 35 cm. Un exemplar adult de papagal Marele Alexandru cantareste, in medie, intre 200 si 300 g.

Coloritul preponderent al papagalului este verde aprins, cu pete albastru-cenusii stralucitoare pe obraji si pe ceafa, intalnite cu precadere la masculii speciei. Abdomenul sau este verde-galbui, iar coada majoritar verde este presarata cu pene albastre-verzui si galbene.

Un semn distinctiv al speciei este pata maroniu-rosiatica aflata in partea superioara a aripilor. Totodata, masculii prezinta un inel negru in zona gatului si inca unul roz in cea a cefei.

Ciocul Marelui Alexandru este rosu cu varful alb-galbui, iar picioarele sunt gri.



Personalitatea

Marele Alexandru este o pasare docila si inteligenta care poate deveni un excelent animal de companie in situatia in care este obisnuit cu prezenta oamenilor - si hranit din mana, in mod special - de la o varsta frageda.

Papagalul este renumit pentru capacitatea sa de a invata o multime de cuvinte si de a le reproduce. In plus, retine vocea proprietarului sau, cat si mimica acestuia.

Una dintre caracteristicile speciei este faptul ca, adesea, se ataseaza de un singur membru al familiei, cel cu care petrece cel mai mult timp, avand tendinta sa nu fie la fel de prietenos si sociabil cu restul membrilor.

Spre deosebire de ruda sa, Micul Alexandru, Marele Alexandru nu ciupeste, nici nu musca in mod obisnuit, fiind mai degraba docil si afectuos.

Totusi, cand se plictiseste sau nu este obisnuit de timpuriu cu prezenta oamenilor, Marele Alexandru poate deveni o pasare foarte galagioasa si poate manifesta si tendinte spre agresivitate.



Adapostirea

Date fiind dimensiunile sale, papagalul Marele Alexandru are nevoie de o colivie pe masura. Dimensiunile minime pentru ca pasarea sa aiba parte de confort sunt 100 cm lungime, 60 cm latime si 100 cm inaltime, cu zabrele cu o grosime de cel putin 2 mm, avand o distanta intre ele de circa 2 cm. Voliera ramane, insa, varianta ideala pentru aceasta specie.

De altfel, colivia sau voliera nu trebuie sa fie adapostul permanent al pasarii; papagalul Marele Alexandru are nevoie de circa 2 ore pe zi de miscare, in care sa zboare liber in casa, pentru a se dezmorti. Totodata, pentru ca pasarea sa se simta in siguranta, este preferabila alegerea unei colivii dreptunghiulare, in detrimentul celei cilindrice.

Culcusul sau ar trebui sa fie prevazut cu o bogatie de stinghii si jucarii care sa il mentina activ. In plus, tot in adapost ar trebui sa fie amplasat, o data la cateva zile, un vas cu apa in care papagalul sa se poata balaci.

Hranirea

Hrana papagalului Marele Alexandru ar trebui sa fie o combinatie echilibrata de fructe, legume, seminte si pelete pentru pasarile de talie mare, care pot fi procurate din magazinele de specialitate.

Papagalul adora fructele proaspete precum merele, perele, portocalele, bananele si rodiile, dar si legumele ca morcovii, telina, mazarea, fasolea si legumele cu frunze verzi (spanacul etc.).

Desi ii plac si fructele oleaginoase si cele uscate, cat si lactatele, acestea i-ar trebui oferite cu moderatie.

De evitat ar fi produse precum dulciurile, alcoolul si alimentele sarate, dar si ceapa, usturoiul si avocado.

Reproducerea

In mediul natural, sezonul de imperechere al papagalilor Marele Alexandru debuteaza in luna noiembrie si se incheie in aprilie. Aceste pasari se reproduc cu usurinta atunci cand formeaza o pereche compatibila.

Papagalii Marele Alexandru nu formeaza perechi pe viata, astfel ca atunci cand se doreste reproducerea lor, este important ca pasarile sa convietuiasca pret de cateva luni pentru a se acomoda una cu cealalta. O pereche perfecta pentru reproducere este una in care femela accepta avansurile masculului, cu atat mai mult cu cat, de regula, femela are tendinta sa adopte un comportament agresiv daca masculul nu ii este pe plac.

In captivitate, perechea de papagali pentru reproducere are nevoie de un cuib cu dimensiuni de circa 30 cm x 30 cm x 45 cm in care femela va depune intre 2 si 4 oua dupa aproximativ 2-3 saptamani de la imperechere. Perioada de incubatie este de 24 pana la 28 de zile.

Totusi, se recomanda introducerea a doua cuiburi in voliera pentru imperechere, intrucat este de dorit ca femela sa il aleaga pe cel pe care il prefera.

Puii parasesc cuibul la 7-8 saptamani de la eclozare, insa sunt in continuare ingrijiti de parinti. Intarcarea are loc la circa 3-4 luni de la eclozare.

Pe durata sezonului de imperechere, proprietarii de papagali Marele Alexandru ar trebui sa intervina cat mai putin, intrucat pasarile - femelele, cu precadere - pot manifesta comportamente agresive.

Sexarea

Dimorfismul sexual la papagalul Marele Alexandru devine evident abia dupa ce pasarile ating maturitatea sexuala, in jurul varstei de 3 ani. In acest moment, masculul prezinta un guler negru-roz si este mai mare decat femela.

Pana la atingerea maturitatii sexuale, sexul exemplarelor de papagal Marele Alexandru nu poate fi determinat decat prin teste ADN.

Boli si afectiuni curente

Papagalul Marele Alexandru poate dezvolta lipidoza hepatica (boala ficatului gras), cat si lipoame. O alta problema de sanatate care poate afecta aceasta specie este ateroscleroza. In ambele cazuri, se recomanda o alimentatie corespunzatoare in vederea evitarii instalarii acestor boli.

Speranta de viata

Un papagal Marele Alexandru bine ingrijit poate trai in captivitate pana la 30-40 de ani. Asadar, achizitionarea unui exemplar vine cu un angajament de lunga durata.

Precizare CITES

Papagalul Marele Alexandru se afla in Appendix II al CITES incepand cu anul 1981, din cauza comertului extensiv. Specia nu este amenintata insa cu disparitia.


Foto: wwfindia.org, indianaturewatch.net, ibc.lynxeds.com, redbubble.net, ujjalghosh.com

Quiz
Ce animal ti sar potrivi?

Fa acest test si vezi cu ce animal teai potrivi!!!

Sondaj

Ce parere ai despre taiatul aripilor la papagali pentru imblanzire?