animale.ro  »  Pasari  »  Info Pasari  »  Micoze la pasarile de companie

Micoze la pasarile de companie

1/1238
calendar_month 03 Oct 2012, 00:00
Sunt determinate de inmultirea necontrolata a miceliilor in diverse regiuni ale corpului. Micozele la pasari pot afecta mucoasele tubului digestiv, respirator sau ale pielii.

Cauzele aparitiei micozelor

Micozele la pasarile de companie se instaleaza cu precadere din cauza alimentatiei de proasta calitate, dar si al mediului neigienic de trai. Totodata, administrarea excesiva de antibiotice, chiar si in cazul unor boli care nu necesita un astfel de tratament, duce la randul sau la aparitia micozelor.

In situatia in care nu se iau masuri in timp util, micozele pot duce la imbolnavirea grava a pasarilor de companie si, in cele din urma, la decesul lor.

Candidoza

Candidoza este o boala micotica declansata de Candida albicans. Acest tip de levuri poate afecta atat pasarile tinere (candidoza primara), cat si pe cele adulte (candidoza secundara).

Candida albicans se regaseste in organismul pasarilor in cantitati mici, insa, in urma unor boli sau al unui tratament indelungat cu antibiotice, fungii se pot inmulti excesiv si determina instalarea candidozei. Pasarile afectate de candidoza sunt abatute, dezvolta un comportament alimentar capricios, preferand sa consume in special furaje moi, si respira cu dificultate.

La pasarile afectate de candidoza se pot remarca acumulari albicioase in cavitatea bucala si la nivelul narilor. Totodata, miceliile albe se pot inmulti excesiv si provoca leziuni la nivelul gusei, traheei, esofagului, intestinelor si al ficatului.

Diagnosticul este pus in urma analizei de laborator a leziunilor bucale si se recomanda un tratament adecvat.

Aspergiloza

Aspergiloza este declansata de fungii Aspergilus fumigatus si reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze a bolilor respiratorii la pasari. Fungii se regasesc in mod normal in tractul respirator al pasarilor de companie sanatoase, insa in anumite conditii se pot dezvolta excesiv si afecta sacii aerieni si parenchimul pulmonar.

Primele semne sunt deseori subtile: pasarile prezinta un nivel scazut de energie, scad progresiv in greutate, au un apetit redus, sunt letargice sau prezinta rezistenta scazuta la efort. De regula, pasarile tinere sunt mai frecvent afectate de aspergilioza. Boala micotica se poate instala si imediat dupa eclozare, in primele 3-4 zile de viata.

Aspergiloza duce la aparitia unor noduli galbeni, uneori verzui in parenchimul pulmonar si sacii aerieni. Confirmarea diagnosticului se face prin recoltarea de probe de la nivelul leziunilor si examinarea lor in laborator.

Pentru a preveni instalarea aspergiliozei se recomanda o alimentatie corespunzatoare, mentinerea unui mediu curat de trai si un aport suficient de vitamina A.

Makrohabdioza

Makrohabdioza sau sindromul Going-Light este determinat de Macrorhabdus ornithogaster, care se localizeaza la nivelul intestinelor si al stomacului. Pasarile de companie afectate de aceasta boala micotica prezinta simptome precum scaderea in greutate, vomitatul, digerarea incompleta a semintelor, diaree, convulsii etc. Makrohabdioza poate cauza si alte probleme de sanatate, precum enterite, avitaminoze sau rahitism.

Foto: ehow.com, flickriver.com, macaws-forsale.com

Recomandari

Pet Vet

Este o boala destul de des intalnita la caini si care se manifesta in principal prin prurit (mancarimi) al pielii si urechilor si poate de asemenea af...

 
 
 

Quiz

ai stil sau cumperi ce este mai ieftin?

 
Sondaj
Mamifere,pasari sau reptile?