animale.ro  »  Pasari  »  Info Pasari  »  Papagalul isi smulge penele? Cum il faci sa renunte

Papagalul isi smulge penele? Cum il faci sa renunte

1/1120
calendar_month 08 Iun 2012, 00:00
Afla care sunt motivele pentru care papagalul isi smulge penele si cum il faci sa renunte la acest obicei nesanatos.

Atunci cand acest comportament este observat la timp, imediat dupa ce papagalul incepe sa-si smulga penele pana lasa zone goale, poate fi mai usor de schimbat decat atunci cand devine cronic, in cazurile in care un papagal este lasat sa-si smulga penele timp de ani de zile.

Motivele pentru care papagalul isi smulge penele

Primul pas pentru a stabili motivul pentru care papagalul isi smulge penele este o vizita la medicul veterinar. Acesta poate consulta papagalul pentru a descoperi daca pasarea este complet sanatoasa. Cand sunt urmate de tratamentul corect, problemele dermatologice sau durerile duc la disparitia comportamentului, odata cu vindecarea.

In cazurile in care papagalul este complet sanatos din punct de vedere fizic, cauza ce il face sa-si smulga penele tine fie de plictiseala, fie de stresul cauzat de mediul inconjurator. Daca ai mai multe pasari intr-o singura colivie mica, aceasta poate fi cauza problemei pe fond nervos a pasarii.

Femelele din diferite specii de papagal isi pot smulge penele in perioada reproducerii, pentru a construi cuibul. Daca pasarea are la dispozitie alte materiale moi pentru constructia cuibului, smulgerea penelor nu devine o problema.

Cum ingrijesti un pagal bolnav

Cum oferi papagalului un mediu lipsit de stres

Atunci cand observi comportamentul de la inceput, poti identifica mai usor cauza stresului care a cauzat aceasta reactie din partea pasarii. Mutatul poate fi un factor de stres major pentru o pasare, la fel ca si transportul in conditii improprii.

Odata ce crezi ca ai identificat cauza stresului care impinge papagalul la smulgerea penelor, fa o schimbare si astepta sa vezi rezultate. Daca pasarea isi smulge penele mai putin, dar nu renunta complet la obicei, nu face nicio modificare timp de cateva zile, apoi incearca din nou.

Nu uita faptul ca papagalii sunt foarte sensibili la zgomote, fie ca este vorba de muzica la un volum ridicat sau de o furtuna cu tunete puternice. Asigura-te ca alte animale sau copii nu streseaza sau agreseaza pasarea in absenta ta.

Daca papagalul isi smulgea penele de dinainte de a ajunge in grija ta, tot ce poti face este sa-i oferi un mediu stimulant, fara factori de stres.Eliminarea smulgerii penelor

Daca smulgerea penelor la papagal este cauzata de plictiseala, o colivie mai mare, cu mai multe jucarii si mai multa atentie din partea celor din jur poate rezolva problema.

Cand colivia este curatata in mod regulat si papagalul are acces la un vas special cu apa pe timpul verii pentru imbaiere, conditiile sunt mai bune pentru papagal, astfel incat pasarea poate renunta la smulgerea penelor.

In cazurile exceptionale, in care niciun tratament nu rezolva problema papagalului, poti decide sa protejezi pasarea cu ajutorului unui guler special sau ii poti acoperi partile corpului in care isi smulge cel mai des penele cu o vesta, dintr-un material natural si moale.

Sursa foto: Jamiesparrothelp.wordpress.com, Citynoise.org, Centerforavianrehab.blogspot.com

Recomandari

 

Pet Vet

Nematodele traiesc in intestinul subtire al pisicii. O pisica se poate infecta cu nematode in mai multe moduri, printre care ingerarea de oua din sol,...

 
 
 
 
 
 

Quiz

Aici vei afla ce rasa de papagal esti!

 
Sondaj
Ce tip de caine...