Ce este raia picioarelor la pasari
Raia picioarelor la pasari, denumita si raia varoasa sau cnemidocoptica (cnemidocoptoza), este o dermatoza crustoasa proliferativa declansata de Cnemidocoptes mutans. Acarianul se infiltreaza in solzii de pe picioarele pasarilor, unde se inmulteste, insa poate infesta si alte zone ale corpului acestora.
Cnemidocoptes mutans depinde in totalitate de ciclul de viata al pasarii si se transmite de regula prin contact direct. De altfel, raia varoasa este o boala extrem de contagioasa.
Cauzele raiei picioarelor la pasari
Cnemidocoptoza apare ca urmare a contaminarii cu acarianul Cnemidocoptes mutans. Instalarea afectiunii este favorizata de mediul insalubru de trai al pasarilor de curte ori de companie: colivie si accesorii murdare etc. Totodata, raia picioarelor se transmite si in urma contactului dintre o pasare bolnava si una sanatoasa.
Simptomele raiei picioarelor la pasari
Infectia cu Cnemidocoptes mutans poate ramane latenta timp de mai multe zile, astfel ca primele simptome ar putea fi evidente abia dupa 6-12 luni.
Vei remarca aparitia unei cruste spongioase de culoare alb cremos la nivelul picioarelor pasarilor infectate. Picioarele pot prezenta si prurit, dar nu in forma severa.
In cazurile avansate de cnemidocoptoza, pasarea schiopateaza, din cauza progresului infestarii catre noi articulatii, dar si a necrozei si chiar a caderii degetelor de la picioare.
Tratamentul raiei picioarelor la pasari
Diagnosticarea raiei varoase se face in cabinetul medicului veterinar, care preleveaza tesut din crusta produsa de acarieni si o analizeaza la microscop. In urma stabilirii diagnosticului de raie a picioarelor, se recomanda tratamentul adecvat.
Pentru inceput, picioarele pasarilor bolnave trebuie inmuiate intr-o solutie de apa calda si sapun sau glicerina, apa distilata sau ceai de musetel. Dupa indepartarea delicata a crustei inmuiate (pana se poate observa tesutul vascularizat), se aplica solutii specifice (neguvon, ivermectina etc.), recomandate de specialist. Tamponarea picioarelor trebuie repetata zilnic pana la disparitia completa a crustei.
Totodata, pentru ca tratamentul sa fie eficient, se recomanda dezinfectarea coliviei si a accesoriilor cu solutii antiparazitare. Jucariile, vasul pentru apa si pentru mancare si alte elemente detasabile din interiorul coliviei ori a volierei trebuie igienizate prin fierbere sau oparire cu apa clocotita.
Este important, de asemenea, sa te speli pe maini dupa fiecare tratament aplicat pasarilor bolnave sau dupa fiecare manevrare a coliviei infestate si a accesoriilor acesteia.
Prevenirea raiei picioarelor la pasari
Prevenirea instalarii raiei varoase la pasarile de companie se face prin evitarea contactului cu pasarile bolnave, prin mentinerea unui nivel corespunzator de igiena in interiorul coliviei si asigurarea unei alimentatii hranitoare, specifice fiecarui tip de pasare.
Foto: backyardchickens.com, lakelandbirdkeepers.co.uk, naturalezadigital.org