Cu toate acestea, exista cateva metode care pot garanta, intr-o proportie destul de ridicata, sexul pasarii de companie, singura modalitate cu rezultate 100% sigure fiind insa testarea ADN.
Testarea ADN a canarilor reprezinta cea mai sigura metoda de diferentiere pe sexe, insa nu este adesea pusa in practica. O alta modalitate care nu da gres, dar care poate aparea cand este prea tarziu, este ouatul - doar femela canar poate depune oua.
Alte metode de sexare a canarilor, nu la fel de sigure, dar folosite frecvent, includ inspectarea puilor de canar in prima perioada dupa nastere si studierea comportamentului lor, cat si analiza coloritului penelor si observarea pasarilor in perioada de reproducere
Sexarea canarilor in stadiul de pui
Puii de canar pot fi diferentiati pe sexe printr-o serie de metode care nu ofera intotdeauna raspunsul corect. Una dintre modalitati de sexare implica aseazarea tuturor puilor de canar dintr-un cuib pe un prosop sau pe o alta suprafata aderenta, urmata de studierea comportamentului lor. De regula, puii care topaie sau se agita sunt masculii, in timp ce femelele sunt mult mai linistite.
O modalitate similara de sexare a puilor de canar implica studierea comportamentului micutelor pasari la hranire. Daca femelele vor sta nemiscate in momentul in care iti vei apropia mana de cuib, masculii isi vor ridica fundul si isi vor ascunde capul.
O alta metoda de sexare presupune studierea degetelor puilor de canar. Se spune ca masculii au degetul central mai lung, in timp ce degetele femelelor canar au dimensiuni egale.
Sexarea canarilor in functie de cantec
In general, o metoda sigura de a determina sexul unui canar este aceea de a observa daca emite triluri sau nu, masculii fiind, de regula, cei care canta. Totusi, metoda nu este 100% sigura, din cel putin doua considerente: nu toti masculii canta, iar femelele pot emite, la randul lor, triluri, chiar daca mai slabe ca intensitate si mai putin variate decat ale masculilor canar.
Sexarea canarilor in functie de colorit
Sexarea in functie de colorit nu este valabila la foarte multe specii de canari. Atunci cand este valabila, insa, implica studierea pigmentului din zona inferioara a penajului: in general, masculii prezinta un colorit mai pronuntat decat cel al femelelor.
Sexarea canarilor in perioada de reproducere
In sezonul de imperechere exista o serie de cai prin care poti face diferentierea pe sexe a canarilor. Astfel, spre exemplu, femelele sunt singurele care contribuie la construirea cuibului in care vor cloci ouale si ingriji puii. Tot in aceasta perioada, masculii emit sunete mai puternice si realizeaza ritualuri (dansuri) de curtare a femelelor.
Sexarea in perioada imperecherii se poate face si prin analiza cloacai. Zona anala a femelelor are aspect rotunjit, in timp ce aceea a masculilor este mai ingusta. Tot acum va putea fi observat la masculi pseudo-penisul.
Foto: westernwaterslager.com, sciencedaily.com, wolnik.us, mealberry.de