Conditii premergatoare imperecherii la canaras

1/1073
label Info Pasari autorenew 19 Sep 2012, 00:00
Daca in urma cu cateva decenii se intalnea sporadic pe teritoriul Romaniei, in prezent canarasul poate fi adesea admirat in zonele de deal si de munte. Pasarea poate fi crescuta cu succes in captivitate, unde ii pot fi asigurate conditiile pentru o imperechere de succes.

Canarasul este indragit datorita penajului sau frumos colorat, in nuante de galben cenusiu, si al trilului emis de mascul, specific pasarilor din familia Fringilidae. Masculul se remarca printr-un penaj mai puternic colorat, in comparatie cu cel al femelei.

2242.jpg

Daca te afli in posesia unor canarasi pe care iti doresti sa ii imperechezi, este important sa tii cont de cateva conditii premergatoare care vor asigura succesul demersurilor tale.

Perioada de imperechere

In mediul natural, canarasul se imperecheaza din februarie pana la inceputul lunii august. In captivitate, imperecherea canarasilor poate avea loc si in afara acestei perioade, cuplul putand produce intr-un singur an pana la doua generatii de pui.

Retine, de asemenea, ca pasarea este monogama si ca prefera, asadar, sa se imperecheze un singur partener, in detrimentul imperecherii cu parteneri diferiti.

Curtatul

Masculul are obiceiul de a curta femela cu care urmeaza sa se imperecheze, la inceputul perioadei de reproducere. Poti recunoaste un mascul care urmareste sa impresioneze femela prin pozitia adoptata: canarasul sta drept, cu aripile lasate, coada ridicata si capul sus. Se pozitioneaza in apropierea femelei si incepe sa cante puternic, miscandu-si capul intr-o parte si intr-alta. Corpul ii freamata, iar penele ii sunt usor zburlite.

O voliera incapatoare va permite reproducerea acestui ritual de curtat, cu atat mai mult cu cat aceasta va include si stinghii amplasate la inaltimi diferite. Acest tip de pozitionare este necesara pentru ca masculul sa poata zbura de pe o "creanga" (stinghie) pe alta pana la femela, aflata pe o stinghie situata la un nivel inferior, intocmai cum face in mediul natural.

Repetarea acestui ritual de curtat va determina, in cele din urma, imperecherea celor doi canarasi.

Reproducerea conditiilor din mediul natural

Reproducerea cat mai fidela a conditiilor din mediul natural va contribui semnificativ la succesul imperecherii unor canarasi. In mediul natural, femela construieste cuibul din ramurele, bucati de scoarta, tulpini, radacini; de aceea, un cuib din materiale naturale, precum lemnul, ar putea fi foarte potrivit pentru o reproducere in conditii de captivitate.

Captuseste cuibul cu iarba uscata care va asigura confortul necesar femelei de canaras. Mai poti adauga, la nevoie, si bucatele de vata. Ideala este pozitionarea cuibului departe de privirile curioase, mai ales ca, in mediul natural, cuibul se afla in copaci, la inaltimi de 3-5 m, bine ascuns de frunzis.

In perioada de reproducere, canarasii consuma cu precadere insecte. Nu uita sa le pui la dispozitie, pe langa hrana obisnuita, si astfel de bunataturi.

Foto: gotbirds.blogspot.com, treknature.com, copepodo.wordpress.com

Quiz
Ce rasa de caine ti se potriveste?

Esti interesat/a de un catel dar nu sti ce rasa atunci acest test este potrivit pentru tine aici vei afla!

Sondaj

Ce faci daca vezi un porumbel ranit?