Top 6 pasari uimitoare care traiesc in regiunea arctica
1/1628
label Info Pasari autorenew 27 Nov 2013, 00:00
Cu temperaturi maxime, in cea mai calduroasa luna a anului, de 10 grade Celsius, regiunea arctica se mandreste, totusi, cu o populatie generoasa de pasari rezistente, cu abilitati uimitoare, adaptate conditiilor de mediu. Descopera in continuare 6 specii de pasari care pot fi intalnite in regiunea arctica!

1. Randunica arctica

Randunica arctica (Sterna paradisaea) este o pasare de mici dimensiuni care, pe langa coloritul special, se remarca prin faptul ca parcurge in fiecare an distante uriase, de la Polul Nord la Polul Sud si inapoi! De-a lungul vietii (pasarea are o speranta de viata de peste 30 de ani), randunica arctica parcurge sute de mii de kilometri si se intoarce intotdeauna in regiunea natala, oricat de mare ar fi distanta pe care o are de strabatut.



2. Pitulicea boreala

Pitulicea boreala (Phylloscopus borealis) este o alta pasare migratoare care parcurge distante mari in fiecare an, din zona arctica pana in sud-estul Asiei, unde ierneaza. Simpatica pasare cu penaj verzui-oliv este specifica "Lumii Vechi", adica supracontinentului care inglobeaza Eurasia si Africa, si isi duce existenta in cuiburi construite in salcii.

3. Gusa albastra

Gusa albastra (Luscinia svecica) este o pasare arctica al carei tril prezinta o caracteristica inedita: poate imita sunetele altor specii, inclusiv graiul uman! Pasarea migreaza an de an din Lumea Veche in Lumea Noua si inapoi si este usor de remarcat printre zapazile arctice datorita coloritului masculului, prevazut cu pete albastre si rosiatice in zona gatului si a abdomenului.

4. Fluierarul cu piept galbui

Fluierarul cu piept galbui (Tryngites subruficollis) se distinge de alte pasari arctice datorita ritualului special de curtare, care implica dansuri elaborate menite sa impresioneze femelele, cele din urma selectandu-si partenerii in functie de performanta lor.

Fluierarul se imperecheaza in tundra arctica a Americii de Nord si migreaza anual cu precadere in America de Sud, fiind intalnit adesea pe teritoriul Argentinei.

5. Cufundarul cu cioc alb

Cufundarul cu cioc alb (Gavia adamsii) este cea mai mare specie a familiei cufundarilor si, daca in sezonul de imperechere penajul sau este negru stralucitor, in afara acestuia coloritul devine mult mai putin intens (maro deschis). Pe langa penajul superb, cufundarul cu cioc alb se mai remarca si multumita trilurilor emise, care seamana cu un raset cristalin, in timpul zilei, respectiv cu un planset, dupa lasarea intunericului. Totusi, trebuie spus ca, in sezonul rece, pasarea este mai degraba tacuta.

Cufundarul cu cioc alb se imperecheaza in regiunea arctica si ierneaza, de regula, de-a lungul coastelor Pacificului de Nord si in nord-estul Norvegiei.

6. Eiderul lui Steller

Superbul eider al lui Steller (Polysticta stelleri) este o pasare care poate fi intalnita de-a lungul coastelor artice din estul Siberiei si al Alaskai. Cea mai mica specie de eider (cu o lungime de maxim 45 cm), pasarea este amenintata cu disparitia si este, astfel, protejata prin lege.